Fiber in jouw gebouw, da’s interessant

Maak de switch naar fiber in je appartementsgebouw: klaar in 5 stappen

building_and_car

In 5 stappen naar fiber in je gebouw

01. Fiberklaar komt naar jouw stad of gemeente

Wij van netbeheerder Fiberklaar maken Vlaanderen stad per stad en gemeente per gemeente klaar voor een bliksemsnel en open fibernetwerk. Zo willen we 1,5 miljoen gezinnen en bedrijven een grenzeloze internetbeleving bieden, via de deelnemende internetprovider van hun keuze.  

Ontwerp-inverse-simplified-1

02. De aannemer komt langs

Ligt jouw appartementsgebouw in een straat waar we fiber gaan aanleggen? Dan nemen wij contact op met jou (de syndicus of mede-eigenaar) om een bezoek van de aannemer in te plannen. Hij komt langs om te kijken hoe hij fiber tot in jouw gebouw kan brengen via de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de kelder of technische ruimte. 

Ontwerp-inverse-simplified-1

03. We sluiten je gebouw aan

Ga je akkoord met de technische plannen van de aannemer? Dan komen we helemaal gratis fiber installeren in de gemeenschappelijke delen — zoals afgesproken besproken tijdens de inspectie. Daarna maken we de verbinding tot in de wooneenheden. Elke bewoner die dat wil, krijgt een persoonlijke glasvezelkabel. We beperken de hinder zoveel mogelijk. 

Ontwerp-inverse-simplified-1

04. Internetprovider activeert aansluiting

Om grenzeloos te surfen, streamen, digitaal tv te kijken, … nemen bewoners een fiberabonnement bij een deelnemende internetprovider (die ons netwerk huurt). Al is dat niet verplicht: ze kunnen ook gewoon een fiberaansluiting laten installeren om hun appartement klaar te maken voor de toekomst, zonder meteen een abonnement af te sluiten 

Door de keuze uit verschillende providers, vinden jouw bewoners hoe dan ook een abonnement op hun maat. De provider activeert uiteindelijk de glasvezelaansluiting. Meer info daarover vind je hier.

Ontwerp-inverse-simplified-1

05. Fiberklaar staat voor je klaar

Wij van Fiberklaar staan in voor het beheer en het onderhoud van het glasvezelnetwerk, zodat de internetproviders hun fiberdiensten vlot tot bij de bewoners kunnen brengen. We waken erover dat het netwerk goed werkt en veilig is. Merk je problemen op met de bekabeling? Dan helpen wij je graag verder via de contactpagina.

Ontwerp-inverse-simplified-1

Fiber of glasvezel biedt je een revolutionaire internetervaring. Tv-kijken, (video)bellen, surfen, streamen en gamen gaat dan met lichtsnelheid en met een stabiele kwaliteit. Ook voor de gebouwen die jij als syndicus beheert, is dat interessant. Als je kiest voor fiber, bereid je het appartementsgebouw voor op de toekomst. Een fiberaansluiting garandeert namelijk:

 • vrijwel onbeperkt dataverkeer
 • stabiele beeld- en geluidskwaliteit
 • een verbinding waarmee alle bewoners tegelijk online kunnen zijn
 • een vrije keuze van provider

Meer over fiber >

Onze aanpak

De aanleg van ons fibernetwerk vraagt veel werk en is een van de grootste investeringen in België. Het wordt voor ons haalbaar als er genoeg interesse is in het gebied waar we aan de slag willen gaan: als 20% van de inwoners een fiberaansluiting neemt, beginnen we effectief te bouwen. We maken dan álle woningen die aansluitbaar zijn in het gebied gratis fiberklaar. 

Meer over onze aanpak lees je hier>

Veelgestelde vragen

Wil je als syndicus fiber in je gebouw?
 1. Check je gebouw

  Ga eerst na of we jouw gebouw kunnen aansluiten op ons fibernetwerk. Vul het adres in op onze homepagina en doe de check.

 2.  We nemen contact op

  Onze aannemer maakt graag een afspraak voor een technische inspectie.

  Nog geen nieuws ontvangen? Contacteer ons voor meer info. We helpen je snel verder.
Hoe brengen we fiber in je gebouw?

Onze aannemer die het glasvezelnetwerk aanlegt in de buurt van het appartementsgebouw dat je beheert, komt eerst een kijkje nemen in de gemeenschappelijke delen. Tijdens deze technische inspectie bekijken jullie samen hoe fiber het gebouw binnenkomt. Afhankelijk van de voorzieningen in jouw straat, gebeurt dit onder- of bovengronds. Maar maak je geen zorgen: het gebouw en de appartementen blijven bereikbaar.

Ondergronds

In de meeste gevallen brengen we fiber ondergronds binnen van in de straat tot in de technische ruimte. De aannemer brengt je hiervan uiteraard op de hoogte.


Op de gevel

Soms komt de glasvezelkabel via de gevel je gebouw binnen. We brengen zo discreet mogelijk één dunne kabel aan op de buitengevel. Per vier appartementen plaatsen we een distributiepunt.

In grote appartementsblokken installeren we de fiberkabel in de technische ruimte, via een gaatje in de gevel. Van daaruit trekken we de kabels naar de verschillende verdiepingen en appartementen.

Na het plaatsbezoek ontvang je een technisch rapport. Je krijgt als syndicus 8 weken de tijd om deze info te delen met de bewoners en eventuele opmerkingen door te geven.

Hoe brengen we fiber tot in de appartementen?

De persoonlijke fiberkabel vertrekt vanaf het distributiepunt in de technische ruimte of op de gevel. Er zijn verschillende oplossingen om de appartementen te voorzien van glasvezel. De aannemer gaat de beste optie na tijdens de inspectie.

Wat moeten eigenaars en huurders doen?

Willen de eigenaars glasvezel in hun appartement? Als we fiber aanleggen in het gebouw, dan bieden we iedere bewoner een gratis aansluiting aan. We laten hen zeker iets weten als de installatie van glasvezel in de gemeenschappelijke delen zo goed als afgerond is. Het is dan bijna tijd om de gratis fiberkabel te plaatsen in de verschillende appartementen. Voor bliksemsnel en superstabiel internet via glasvezel, kunnen ze een fiberabonnement nemen bij een deelnemende provider.

En wat met huurders? Als bewoners zelf geen eigenaar zijn van het appartement, moeten ze contact opnemen met de verhuurder om de installatie te bespreken. De huurder kan dan wel zelf een fiberabonnement afsluiten bij een van de deelnemende internerproviders.

Waar kunnen de bewoners terecht met hun vragen over fiber?

Via de adrescheck op onze homepagina kunnen bewoners nagaan of hun appartement in aanmerking komt voor fiber. In onze antwoorden op veelgestelde vragen vinden ze alvast meer info over fiber, hun persoonlijke glasvezelkabel en hoe ze kunnen switchen naar deze technologie. Daarnaast staat onze helpdesk voor hen klaar bij specifiekere vragen.