Fiber in je gebouw

Op naar glasvezel in je appartementsgebouw!

We willen jou als syndicus of mede-eigenaar graag in detail informeren. Met alle info, een stappenplan over de aansluiting van jouw appartementsgebouw en interessante weetjes.
building_and_car

In 5 stappen naar fiber

1. We komen naar jou!

Wij maken jouw gemeente of stad klaar voor ons bliksemsnel en open fibernetwerk. 1,5 miljoen gezinnen en bedrijven willen we een grenzeloze internetbeleving bieden, via de deelnemende provider van hun keuze.  

FBK-Ill_site_01

2. De aannemer komt langs

Ligt jouw gebouw in een straat waar we fiber aanleggen? We nemen contact op met jou (de syndicus of mede-eigenaar) en plannen een bezoek van de aannemer in. Die bekijkt hoe hij fiber tot in jouw gebouw kan brengen via gemeenschappelijke ruimtes, kelder of technische ruimte. 

FBK-Ill_site_06

3. We sluiten je gebouw aan

Akkoord met de technische plannen van de aannemer?

1. We installeren gratis fiber in de gemeenschappelijke delen, zoals besproken bij de inspectie.

2. We maken verbinding tot in de wooneenheden. Elke bewoner die het wil, krijgt een persoonlijke glasvezelkabel. 

FBK-Ill_site_03

4. Internetprovider activeert aansluiting

Grenzeloos streamen, surfen, tv-kijken?  Daarvoor heeft de bewoner een fiberabonnement nodig bij een deelnemende provider. Wil die nog geen abonnement? We kunnen alvast de gratis aansluiting voorzien en zo het appartement voorbereiden op de toekomst. Meer info vind je hier.

FBK-Ill_site_04

5. We staan voor je klaar

We onderhouden ons glasvezelnetwerk, zodat je altijd vlot kan blijven surfen. We waken erover dat het netwerk goed functioneert en veilig is. Merk je problemen op met de bekabeling? Dan helpen wij je graag verder via de contactpagina.

FBK-Ill_site_05
Syndici gids

Download de brochure en ontdek alles over Fiber in je gebouw.

We hebben een brochure voor je klaar waarin we niet alleen de verschillende stappen uitleggen onderweg naar fiber in je gebouw. Jawel, we geven je ook inzicht in de manier waarop we de fiberkabel binnenbrengen en vastmaken. 

Zo brengen we fiber tot in de wooneenheden

Vanaf het algemene distributiepunt kunnen we fiber op verschillende manieren tot in de wooneenheden brengen. We gaan samen met jou na wat de beste oplossing is om jouw gebouw efficiënt en discreet aan te sluiten op ons fibernetwerk. We proberen zoveel mogelijk bestaande buizen en schachten te gebruiken om de kabels door te trekken, duwen of blazen. Zo beperken we de hinder voor de bewoners. 

Er zijn drie opties om het appartementsgebouw aan te sluiten.  

Optie 1: Verticale bekabeling op de gevel

We bekijken of we de glasvezelkabels subtiel via de gevel naar de verschillende verdiepingen kunnen leiden. We plaatsen dan een distributiepunt op de gevel (B), zodat we in de gemeenschappelijke delen geen werken moeten uitvoeren. Via de gevel brengen we glasvezelkabel binnen in elk appartement (C).

1

Optie 2: Gebruik van bestaande infrastructuur

We plaatsen eerst een verdeelpunt (A) in een gemeenschappelijke of technische ruimte. Van daaruit trekken we via de bestaande infrastructuur (zoals schachten, kabelleidingen of –goten) een flinterdunne glasvezelkabel naar elk appartement (C). 

2

Optie 3: Aanleg van nieuwe infrastructuur

Als we de bestaande infrastructuur niet kunnen gebruiken, werken we met kabelgoten in de gemeenschappelijke delen. Indien er meerdere units zijn, installeren we een distributiedoos (B) op elke verdieping. Die is verbonden met het algemene verdeelpunt (A) in de gemeenschappelijke ruimte. Vervolgens sluiten we elke unit via een persoonlijke fiberkabel aan op de gecreëerde infrastructuur. 

3

Veelgestelde vragen

Wil je als syndicus fiber in je gebouw?
  1. Check je gebouw

    Ga eerst na of we jouw gebouw kunnen aansluiten op ons fibernetwerk. Vul het adres in op onze homepagina en doe de check.

  2.  We nemen contact op

    Onze aannemer maakt graag een afspraak voor een technische inspectie.

    Nog geen nieuws ontvangen? Contacteer ons voor meer info. We helpen je snel verder.
Wat moeten eigenaars en huurders doen?

Willen de eigenaars glasvezel in hun appartement? Als we fiber aanleggen in het gebouw, dan bieden we iedere bewoner een gratis aansluiting aan. We laten hen zeker iets weten als de installatie van glasvezel in de gemeenschappelijke delen zo goed als afgerond is. Het is dan bijna tijd om de gratis fiberkabel te plaatsen in de verschillende appartementen. Voor bliksemsnel en superstabiel internet via glasvezel, kunnen ze een fiberabonnement nemen bij een deelnemende provider.

En wat met huurders? Als bewoners zelf geen eigenaar zijn van het appartement, moeten ze contact opnemen met de verhuurder om de installatie te bespreken. De huurder kan dan wel zelf een fiberabonnement afsluiten bij een van de deelnemende internerproviders.

Waar kunnen de bewoners terecht met hun vragen over fiber?

Via de adrescheck op onze homepagina kunnen bewoners nagaan of hun appartement in aanmerking komt voor fiber. In onze antwoorden op veelgestelde vragen vinden ze alvast meer info over fiber, hun persoonlijke glasvezelkabel en hoe ze kunnen switchen naar deze technologie. Daarnaast staat onze helpdesk voor hen klaar bij specifiekere vragen.

Hoeveel kost zo’n aansluiting?

We voeren zowel de werken in de straat, in de gemeenschappelijke ruimtes én in de appartementen helemaal gratis uit — op voorwaarde dat het gebouw aansluitbaar is. Wil een bewoner toch nog een fiberaansluiting nadat de werken zijn afgrond, kunnen er eventueel extra kosten aangerekend worden.  

Moet iedereen in het gebouw een fiberaansluiting nemen?

Nee, we geven iedere bewoner volledige keuzevrijheid. In de technische ruimte voorzien we sowieso een glasvezelkabel voor elke wooneenheid, zodat (toekomstige) bewoners later zonder problemen kunnen kiezen voor fiber. Het is wel mogelijk dat er dan installatiekosten bij komen.  

We willen jou als syndicus of mede-eigenaar graag in detail informeren. Met alle info, een stappenplan over de aansluiting van jouw appartementsgebouw en interessante weetjes.

 

Ben je syndicus en heb je vragen? Contacteer ons!

Vul het formulier in en we behandelen jouw vraag zo 'bliksemsnel' mogelijk.

Werk je graag proactief? Deel je lijst met de gebouwen in jouw beheer. We bekijken vervolgens welke gebouwen we kunnen aansluiten op ons fibernetwerk en brengen je in contact met de aannemer om een technische inspectie in te plannen. Zo krijg je per locatie een duidelijk dossier over hoe we fiber zullen installeren.

Vul je liever niet dit formulier in? Deel je vraag of bezorg ons de informatie via syndic@fiberklaar.be