Nieuws

Uitrol glasvezelnetwerk in Zuidrand van Antwerpen

Antwerpen - 14 december 2021
Uitrol glasvezelnetwerk in Zuidrand van Antwerpen
Fiberklaar-Zuidrand-1440x960
  • Aartselaar, Rumst, Edegem, Boechout, Hove en Kontich plannen uitrol van fibernetwerk in hun gemeente
  • In totaal zijn de zes gemeentes goed voor ongeveer 30.000 adressen
  • Vlaams netwerkbedrijf Fiberklaar neemt aanleg fibernetwerk in handen
  • Inwoners van deze gemeentes in de Zuidrand kunnen in de toekomst genieten van revolutionaire “Fiber to the Home” (FTTH)-technologie die supersnel en stabiel onbeperkt dataverkeer toelaat
  • 20% van de inwoners in Edegem is al enthousiast; de voorbereidingen gaan van start
  • Zodra 20% van de inwoners in de andere gemeenten een fiberabonnement afsluit bij een van de deelnemende providers, zijn alle aansluitingen gratis, zonder abonnementsverplichting

Verschillende gemeentes in de Zuidrand van Antwerpen investeren in de toekomst en maken vandaag bekend dat Fiberklaar zijn open fibernetwerk plant uit te rollen. Op die manier kunnen inwoners binnenkort profiteren van de internetvoordelen van een glasvezelsaansluiting. Als 20% van de inwoners een fiberabonnement afsluit, kan Fiberklaar starten met de eigenlijke aanleg van het fibernetwerk. De werken gebeuren in overleg met de lokale besturen en de inwoners en worden waar mogelijk gecombineerd met andere infrastructuurwerken om de overlast tot een minimum te beperken.

Gemeentes innoveren

Fiberklaar investeert meer dan tweeënhalf miljard euro om tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van glasvezelkabels. In de nieuwste fase van de uitrol van fiber in Vlaanderen kondigt Fiberklaar aan voet aan wal te zetten in Aartselaar, Rumst, Edegem, Boechout, Hove en Kontich. Fiberklaar startte begin november in de gemeentes zijn campagne op om de inwoners te informeren.

Met tal van lokale initiatieven informeerde Fiberklaar de Edegemnaars over de voordelen van glasvezel. De inwoners van Edegem stapten massaal in het fiberproject. Nu de 20% gehaald werd, zit Fiberklaar samen met het gemeentebestuur om de samenwerkingsovereenkomst finaal vorm te geven.

Inwoners kunnen zich informeren bij de lokale pop-up infopunten of via de Fibercafés, waar ze aan tafel kunnen schuiven bij providers om persoonlijk vragen te stellen aan de medewerkers.

Infoavond

16 december 2021: infoavond Boechout en Hove (Da Capo, Lintsesteenweg 1, Hove)

Fibercafés

“Heel veel gemeenten willen volop inzetten op digitalisering voor hun inwoners: een doelstelling die we maar al te graag helpen ondersteunen. We kijken ernaar uit om glasvezel te brengen Antwerpse Zuidrand en alle inwoners toegang te bieden tot ons open netwerk. Overal in Vlaanderen zijn de Vlamingen erg enthousiast over de uitrol van een glasvezelnetwerk, en we vertrouwen erop dat de inwoners van de Zuidrand van Antwerpen ook mee in ons project zullen stappen. Vervolgens werken we heel graag samen met lokale besturen om de uitrol zo vlot mogelijk te doen verlopen”, zegt CEO van Fiberklaar Rik Missault.

Fiberklaar werkt zo veel mogelijk samen met de lokale besturen en start het fibertraject steeds met een uitgebreide informatiecampagne. Daarin beantwoordt het alle vragen van inwoners over glasvezel en de mogelijke aansluiting op het netwerk.

De uitrol zelf vindt plaats van zodra er minstens 20% van de inwoners een fiberabonnement afsluit bij een van de deelnemende internetproviders, de aansluiting is dan gratis voor alle inwoners. De werken worden waar mogelijk gecombineerd met andere infrastructuurwerken om de overlast tot een minimum te beperken.

Enthousiasme in Aartselaar groot

Het lokale bestuur van Aartselaar focust naar eigen zeggen op klantvriendelijke, toegankelijke (digitale) dienstverlening en stelt daarbij een geoptimaliseerde dienstverlening centraal die aangepast is aan de hedendaagse noden. Ze trekken volop de kaart van de digitalisering: de uitrol van een glasvezelnetwerk is daar voor hen een logische volgende stap.

“Het project van Fiberklaar voor Aartselaar is erg ambitieus. Binnen anderhalf jaar zullen ze ongeveer 90% van onze aartselaarse straten van glasvezelkabel voorzien. Dat zal in elk van die straten voor een korte hinder zorgen, maar de voordelen voor onze inwoners zijn groot. Met glasvezelkabel schakelen we over op het internet van de 21e eeuw: met grote download- én uploadsnelheden. In tijden dat alles digitaler wordt en mensen vaker van thuis uit werken, is die investering echt wel noodzakelijk”, zegt Bart Lambrecht (N-VA), schepen van Openbare Werken in Aartselaar.

Open netwerk

Het Vlaamse fibernetwerk van Fiberklaar is open voor alle operatoren. De gebruiker kiest zelf zijn eigen telecomprovider die het meest geschikt is voor diensten zoals internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie. Vanaf de eerste dag bieden Proximus, Multifiber, RapidXS en edpnet hun diensten aan en verwacht wordt dat nog andere providers op de fiberkar zullen springen.