Nieuws

Allereerste Limburgers surfen aan lichtsnelheid op het fibernetwerk

Genk - 1 juli 2024
Allereerste Limburgers surfen aan lichtsnelheid op het fibernetwerk

Goed nieuws voor de Genkenaars: de fiberuitrol in de stad loopt als een trein. Op minder dan 5 maanden na de officiële start van de werken in Genk surfen de allereerste Genkenaars als eersten van hun provincie aan lichtsnelheid op het gloednieuwe fibernetwerk. De daadwerkelijke werkzaamheden zijn 3 maanden geleden gestart. Ondertussen gaf 60% van de Genkenaren al aan dat ze een gratis glasvezelaansluiting wil. “Dankzij de efficiënte werkzaamheden kunnen onze inwoners nu in recordtijd profiteren van snel en stabiel internet”, getuigt Genks burgemeester Wim Dries. Efficiëntie en kwaliteit staan hierbij voorop voor Fiberklaar. “Eén huisbezoek moet resulteren in een vlotte aansluiting”, bevestigt CEO Jo Van Gorp.

In de Barenzaallaan, de Acacialaan en het Gierenshof lopen de werken alvast op hun einde, waarmee 14% van de fiberwerken in de Genkse straten afgerond zijn. Dat de aansluitingen in Genk zeer efficiënt gerealiseerd kunnen worden, is te danken aan de gerichte informatiecampagne, de goede samenwerking met de stad Genk en de efficiënte werkzaamheden van aannemer APK.

Maarten Broens, CEO van aannemer APK, is tevreden: "We waarderen al onze toegewijde medewerkers en de gastvrije inwoners van Genk, waarmee we samen de stad voorzien van een state-of-the-art glasvezelnetwerk. Dankzij flitsend snel internet zullen heel wat toepassingen mogelijk worden. In samenwerking met Fiberklaar streven onze APK'ers elke dag met vakmanschap en professionaliteit naar een succesvolle dienstverlening en tevreden Genkse inwoners."

Volgens de Genkse burgemeester Wim Dries verloopt de samenwerking met Fiberklaar erg vlot. “Vanuit Genk willen we de transitie naar glasvezel niet missen, maar de uitrol van zo’n netwerk is altijd een uitdaging. Vanaf de start van de werken hebben we samen met Fiberklaar goede afspraken gemaakt en stellen vast dat onze verwachten door Fiberklaar worden ingelost. Dankzij de efficiënte werkzaamheden kunnen onze inwoners profiteren van snel en stabiel internet. We zijn dan ook tevreden dat de uitrol van Fiberklaar in onze stad soepel verloopt.”

Minder hinder

Om de mogelijke hinder zoveel mogelijk te beperken, werkt Fiberklaar in Genk volgens het nieuwe principe van een huisbezoek ter voorbereiding en een werkbezoek voor de installatie. Daarbij wordt de glasvezelaansluiting tijdens één huisbezoek meteen op een kwalitatieve en efficiënte manier in orde gebracht en hoeven de aannemers de inwoners minder te storen.

De CEO van Fiberklaar Jo Van Gorp heeft begrip voor inwoners van Genk die mogelijk toch hinder ondervinden door de werken. Hij benadrukt dat de werken van Fiberklaar eenmalig en van korte duur zullen zijn. “De uitrol van glasvezel is één van de grootste infrastructuurwerken in het land en een stevige uitdaging voor alle partijen. Zowel de stad Genk als de aannemer en onze eigen Fiberklaar-teams werken nauwgezet samen aan het plannen, uitvoeren en opvolgen van de werkzaamheden. Toch vereist het soms ook wat geduld van de burger: hoe hard we dit ook proberen te vermijden, alle grote werken brengen stof en hinder met zich mee. Maar aan het einde van de graafwerken schijnt er licht door de glasvezelkabel. We zijn heel tevreden dat we transparant en vlot samenwerken met de stad Genk, en dat de eerste Genkenaren vandaag al surfen aan lichtsnelheid. Want dat is waar het voor ons om draait.”

thumbnail_image0
Enthousiasme voor de gratis aansluiting

Die goede samenwerking en efficiënte werkzaamheden werpen hun vruchten af: maar liefst 60 procent van de bevraagde Genkenaren bevestigde intussen interesse in een gratis aansluiting en ook de ervaringen van de eerste fibersurfers zijn uiterst positief:

“Het werkt erg goed en heel snel. Ik deed een speedtest en de verbinding is beduidend sneller. Nu, met het mooie weer surf ik minder. Ik ben benieuwd wat het effect zal zijn als ik mijn verbinding meer op de proef zal stellen. Dan ga ik ook meer downloaden. De installatie verliep alleszins vlot. Ik ken geen onderbrekingen meer en merk dat mijn verbinding stabieler is”, aldus de familie Adamousis, die onlangs aangesloten werd op het fibernetwerk.

Ook bewoner Paulo Ribeiro is positief: “Ik merk dat mijn verbinding een pak sneller gaat. Alles werkt goed en ik ondervond geen problemen bij de aanleg. Het contact met de aannemer was erg goed. De werkzaamheden verliepen vlekkeloos!”

Voor inwoners van Genk is het nog steeds mogelijk om in te tekenen voor een gratis aansluiting op het glasvezelnetwerk. Bewoners hebben er baat bij om zich kosteloos te laten aansluiten: glasvezel is de nieuwe standaard voor internet en communicatiediensten. Als de bewoner toestemt voor een aansluiting, heeft die alle vrijheid om te kiezen wat die doet met de glasvezelverbinding. Er is geen verplichting om een glasvezelabonnement te nemen. Je kan na aansluiting op het glasvezelnetwerk nog perfect je huidige verbinding gebruiken als je dat wil.

thumbnail_image6