Nieuwsbericht

Werken in Genk van start met eerste spadesteek

Aan de historische site C-mine in Genk zijn de werken aan ons glasvezelnetwerk gestart. Meteen de eerste plaats in Limburg waar we ons netwerk uitrollen. In een eerste fase kunnen we zo’n 12.000 adressen aansluiten.  Ook tijdens de werkzaamheden kunnen de Genkenaren hun gratis huisaansluiting aanvragen. Op 8 februari organiseren we een infomoment in de Staddschouwburg, 'FiberStart', waarop alle Genkenaren welkom zijn.

Onder een stralende winterzon gaven we samen met aannemer APK, de Genkse burgemeester Wim Dries en schepen van Externe werken Karel Kriekemans een symbolische aftrap. Dit deden we aan de hand van een spadesteek, in de schaduw van C-mine. Niet toevallig, want op een boogscheut van de historische site startten op hetzelfde moment onze allereerste graafwerken in de Limburgse stad. 

Na een welkomstwoordje van de aanwezigen gingen de spades de grond in. De voorbode van drukke maanden. Want in de komende tijd zal in Genk intensief gewerkt worden aan de aanleg van ons gloednieuw glasvezelnetwerk. 

Schrik niet als je bel gaat!

Aannemer APK voert de werken uit en startte onlangs alvast met huisbezoeken. Tijdens zo’n bezoek komt de aannemer langs om te bepalen wat het beste traject is om de glasvezelkabel tot in de woning te brengen. Inwoners krijgen steeds vooraf een brief ter aankondiging van de huisbezoeken in de bus.

In een volgende fase brengt APK de fiberkabel binnen op basis van de afspraken gemaakt tijdens het huisbezoek. Daarna wordt een fibercontactdoos geplaatst. De woning is dan volledig aangesloten op het glasvezelnetwerk. Heel wat inwoners kunnen nu alvast online een afspraak maken

“Hier in Genk zetten we een belangrijke stap om ons glasvezelnetwerk uit te breiden naar nog meer steden en gemeenten. Met glasvezel versterken we onze digitale infrastructuur én bereiden we Vlaanderen voor op de toekomst. We zijn dan ook blij om binnenkort tal van Genkenaren te mogen voorzien van fiber", aldus Jo Van Gorp, onze CEO.

"Wij stomen onze stad op alle vlakken klaar voor de toekomst. Een uitgebreid glasvezelnetwerk is dan ook een grote troef. Het gebruik van internet is onmisbaar. We werken dan ook graag mee aan manieren om dit op een veilige en snelle manier aan Genkenaren aan te bieden", vertelt burgemeester Wim Dries. "We starten vandaag in Winterslag, zo kunnen 12.000 gezinnen hier binnenkort gebruik van maken."

"Als stad vinden we het cruciaal dat de communicatie goed verloopt en de hinder zo beperkt mogelijk blijft. We vinden het ook zeer belangrijk dat het openbaar domein op een kwalitatieve manier wordt hersteld. Onze toezichters zullen dit van dichtbij opvolgen", vult schepen van Externe Werken, Karel Kriekemans, aan.

20240129_Genk_eerstespadesteek_group
vlnr: Karen Van De Woestyne (Head Marketing and Business Development, Fiberklaar), Dimitri Neirynck (Program Manager FttH, APK), Kevin Schepers (Citymanager FttH, APK), Jo Van Gorp (CEO, Fiberklaar), Wim Dries (burgemeester, Genk), Maarten Broens (CEO, APK), Karel Kriekemans (schepen van Externe werken, Genk), Kevin Vandersmissen (Project Manager, Fiberklaar).

Mis je aansluiting niet

Zes cabines, de zogenaamde PoPs (point of presence), zullen verspreid over Genk het netwerk verdelen. Een eerste komt alvast dicht bij C-mine. Later wordt elke woning met een individuele glasvezelkabel vanuit de PoP rechtstreeks aangesloten op het fibernetwerk.

De Genkenaren kunnen overigens ook nog tijdens de werken een gratis glasvezelaansluiting¹ aanvragen.

We informeren je

Wanneer jouw huis of appartement aan bod komt? Hierover zullen we je tijdig informeren. Heb je intussen vragen, dan kan je terecht op een van de vele infomomenten die we organiseren. Ook aannemer APK is daarbij aanwezig. Afspraak alvast op donderdag 8 februari in de Genkse Stadsschouwburg (Stadsplein 1, 3600 Genk). Van 18.30 tot 21.00 uur iedereen welkom. Ontdek meer infomomenten.

Heb je concrete vragen over de werken op jouw adres? Onze aannemer APK staat ter beschikking. Neem contact op met  via apk@fiberklaar.be of op het nummer 011 34 90 04 (op werkdagen van 8 tot 16 uur).

Bekijk alle nieuwsberichten