Lokaal

Eerste spadesteek voor aanleg fibernetwerk in Gentbrugge en Ledeberg

Gentbrugge, Ledeberg - 2 maart 2022
In de kijker: uitrol galsvezelnetwerk in het Waasland | Fiberklaar

Op woensdag 2 maart werd de symbolische eerste spadesteek gezet waarmee de grondwerken voor het fibernetwerk in Gentbrugge en Ledeberg van start gingen. Gentbrugge en Ledeberg zijn zo de eerste Gentse deelgemeenten waar Fiberklaar haar nieuwe netwerk voor supersnel internet aanlegt. Fiberklaar werkt daarvoor nauw samen met een ervaren team van aannemer Fiber4Flanders. 

“We hebben de ambitie om tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van een glasvezelaansluiting in huis. Daarom plannen we projecten in heel Vlaanderen. Toch is vandaag een bijzondere dag, want we zetten hier de eerste spadesteek in de stad waar we zelf gevestigd zijn.”, zegt Rik Missault, CEO van Fiberklaar 

Foto: Joeri Vandenberghe (Projectmanager FttH, Fiberklaar), Kevin Snauwaert (Division manager telecom, Fiber4Flanders), Rik Missault (CEO, Fiberklaar), Filip Tersago (Director strategic business development, Fiber4Flanders), Nicholas De Walsche (Head of commercial, Fiberklaar) en Ronny Kelders (program manager, Fiber4Flanders)

Fiberklaar wil fiberaansluitingen toegankelijk maken voor iedereen, ook wie niet in het centrum van een grote stad woont. Het fibernetwerk wordt in Gentbrugge en Ledeberg 135 kilometer lang, en gaat langs 16 485 huizen. De voorbereidende werken zijn op 7 februari gestart, nu worden de kabels in de straat gelegd en al voor de zomer zullen de eerste Gentenaars Fiberklaar zijn.  

“Voor we fiber uitrollen, gaan we bij de mensen langs om met hen te bekijken waar de aansluiting komt. Om de hinder te beperken en zo vlot mogelijk te werken, passeren we soms langs de gevel. Bij graafwerken maken we enkel een sleuf in het voetpad die we de dag zelf nog weer dicht proberen te leggen, zodat de overlast voor bewoners beperkt blijft.”, aldus Filip Tersago, Director Strategic Business Development bij aannemer Fiber4Flanders. 

Het hele gebied wordt gratis aangelegd 

Tijdens de campagne koos 1 op 5 inwoners van Gentbrugge en Ledeberg reeds voor fiber. Dankzij dit enthousiasme kan Fiberklaar het open fibernetwerk aanleggen en krijgt iedereen in het gebied een gratis aansluiting aangeboden. Dus ook wie nog geen fiberabonnement afsloot bij een van de internetproviders die het Fiberklaarnetwerk gebruiken, krijgt een extra kans om z’n woning fiberklaar te maken. Zonder abonnementsverplichting en geheel vrijblijvend.  

Op die manier wil Fiberklaar inwoners ontzorgen op lange termijn en vermijden dat er opnieuw infrastructuurwerken, met de nodige ongemakken en kosten, zouden moeten worden uitgevoerd als huishoudens alsnog de switch naar fiber zouden willen maken binnen enkele jaren. Wie nu fiber in huis haalt zit helemaal goed voor de toekomst, want de capaciteit van zo’n kabel is virtueel oneindig. 

Aannemer Fiber4Flanders voert de werkzaamheden in Gentbrugge en Ledeberg uit. Hebt u vragen over de aanleg van fiber in uw buurt? Neem dan rechtstreeks contact op met aannemer Fiber4Flanders via fiber4flanders@fiberklaar.be of het gratis nummer 0800-27001 (bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur) 

Voor algemene vragen over een fiberaansluiting, kunt u terecht bij Fiberklaar via service@fiberklaar.beof 078 31 99 87