Aanpak

Sluit je aan op het Fiberklaar-netwerk zoals Familie Reynaert en andere Vlaamse gezinnen

20230864-fiberklaar-homepage-banner-C_squaredv2

Wij leggen een glasvezel- of fibernetwerk aan en willen alle woningen en ondernemingen die aansluitbaar zijn fiberklaar maken. Dat betekent dat we een fiberkabel tot in je woning of bedrijf leggen en er een fibercontactdoos installeren. Zo bereiden we jou én je woning voor op de beste internetbeleving die je je kunt indenken. Via de adrescheck kom je te weten of we je woning of onderneming kunnen aansluiten. Is dat het geval? Dan kun je nu al een gratis fiberaansluiting aanvragen.

Het netwerk dat we uitrollen is een open fibernetwerk waar elke provider die dat wil gebruik van kan maken.

Fiberklaar_image02

Ons fibernetwerk vormt de basis voor het internet van de toekomst. En de basis van die basis? Da’s de drieledige aanpak hieronder.

FBK_powerpoint_milieu_verbruikt-minder_1X1 (1)

Wij leggen fiber aan, gebied per gebied

We maken Vlaanderen klaar voor het internet van de toekomst. Stad per stad, gemeente per gemeente en buurt per buurt. Klaar om stabieler dan ooit en bliksemsnel te surfen, te streamen en tv te kijken. We hebben de ambitie om 1,5 miljoen woningen en ondernemingen aan te sluiten op ons fibernetwerk.

Jij vraagt een gratis fiberaansluiting aan

Kijk jij uit naar volledige digitale vrijheid? Vraag dan een gratis fiberaansluiting aan. Dat kan heel eenvoudig. Via de adrescheck op onze website ontdek je of jouw adres aansluitbaar is. Laat vervolgens na de adrescheck jouw gegevens na, zo weten we of ook jij interesse hebt in een gratis aansluiting.

Onze aannemer komt langs, daarna schiet je provider in actie

Onze aannemer trekt de glasvezelkabel tot in je woning of zaak, en plaatst de fibercontactdoos. Zo sluiten we je gebouw rechtstreeks aan op ons open netwerk. Door slim te plannen en nauw samen te werken met het lokale bestuur, beperken we de overlast tot het absolute minimum. Zolang onze aannemer in de buurt aan het werk is, kun je een gratis fiberaansluiting aanvragen. 

Neem je een internetabonnement dan zorgt de deelnemende provider van jouw keuze nadien voor de installatie van je modem en activeert je diensten.

Het Fiberklaar-woordenboek.

Een open fibernetwerk vraagt om een open communicatie. Daarom zetten we hier onze ambities, voorwaarden en de belangrijkste fiberinfo voor je op een rijtje. Zo ben jij straks helemaal klaar voor het internet van de toekomst. Op volgende  pagina 

Internet van de toekomst

Fiber biedt je op verschillende manieren het ‘internet van de toekomst’. We doen met z’n allen steeds meer online  — denk maar aan bellen, streamen en digitaal tv-kijken — en verbinden almaar meer apparaten met het internet, zoals je slimme thermostaat of domotica. Een fiberkabel dient enkel voor je internet en is daarom dé technologie om je verbinding te boosten. Die is altijd bliksemsnel en stabiel.

Het maakt trouwens niet uit met hoeveel personen of apparaten je tegelijk online bent, je verbinding is altijd krachtig. En zodra fiber er is, verdwijnt op termijn het oude kopernetwerk (DSL).

Meer weten over glasvezel?  Ontdek hier meer over de technologie, de mogelijkheden en de voordelen op de website van Belgische telecomregulator BIPT.

Fiberklaar maken

Wanneer we zeggen dat we je woning  ‘fiberklaar maken’ of 'je woning gratis aansluiten', dan betekent dat dat wij er ons fibernetwerk aanleggen, de verbinding maken van aan de straat tot in je woning of bedrijf, en er een fibercontactdoos installeren. Zo is jouw gebouw klaar voor internet via glasvezel. Om effectief gebruik te maken van je krachtige verbinding, neem je een fiberabonnement bij een deelnemende internetprovider. Die installeert ook je modem of legt je uit hoe je dat zelf doet.

Gratis fiberklaar

Fiberklaar of onze aannemer rekent jou niets aan om je woning of onderneming fiberklaar te maken. Is je woning aansluitbaar, dan kan je je gratis aansluiting vragen zolang de aannemer in jouw gebied bouwt aan ons fibernetwerk. 

Een internetabonnement kan je afsluiten bij een van de deelnemende internetproviders. Zij rekenen jou rechtstreeks aan voor de diensten die je bij hen neemt (bv. een pakket met internet en digitale tv). 

Indien je een abonnement afsluit met een deelnemende provider naar keuze kan die je een activeringsvergoeding aanrekenen. Informeer bij de deelnemende provider voor meer informatie.

Adrescheck

Via de adrescheck ga je na of we jouw woning of onderneming kunnen aansluiten op ons fibernetwerk. Je vult je adres in en krijgt meteen onze plannen te zien. Woon je in een grote stad of gemeente, dan gaan we gebied per gebied aan de slag. Zo kunnen we de bouw van ons fibernetwerk optimaal organiseren en blijft de hinder beperkt.

Komen we naar jouw stad of gemeente, maar zit je adres niet in de adrescheck? De kans is groot dat we in een volgende fase jouw woning wél fiberklaar kunnen maken.

Laat na de check je gegevens achter, zodat we je op de hoogte kunnen brengen wanneer jouw woning aan de beurt is.

Open fibernetwerk

Ons fibernetwerk is een open netwerk, toegankelijk voor elke provider die z’n diensten via fiber wil aanbieden. Je kunt nu al kiezen uit verschillende fiberinternetproviders. Als een provider niet beschikbaar is in jouw stad of gemeente, dan heeft die zelf besloten om nog niet met ons samen te werken. Maar wat niet is, kan nog komen, natuurlijk. Check je adres onderaan deze pagina en ontdek welke providers in jouw buurt deelnemen.

De beste internetbeleving

Bliksemsnel, stabiel, grenzeloos … Fiber geeft jouw internet een boost! Maar er zijn enkele elementen die je internetbeleving kunnen beïnvloeden, zoals de provider die je kiest, het abonnement dat je afsluit en de toestellen die je gebruikt. 

Bliksemsnel is overigens gebaseerd op theoretische maximumsnelheden tussen de huisaansluiting en de wijkcentrale. 

Je leest er hier alles over. 

Providers

Ons netwerk is open voor alle providers die hun diensten via ons netwerk willen aanbieden. De fiberinternetproviders die dat nu al doen, noemen we wel eens ‘onze providers’ of ‘de deelnemende providers’.

Fiber To The Home (FTTH)

FTTH staat voor Fiber to the Home of fiber tot ín de woning. Elk stuk van het netwerk bestaat uit fiber of glasvezel— dus ook de verbinding van in de straat tot in je woning.  Het netwerk bestaat nergens uit koper of coax, twee technologieën die je internetverbinding kunnen vertragen. Het Fiberklaar-netwerk verbindt jouw woning voor 100% met fiber. Jouw persoonlijke fiberkabel vormt het laatste deel van het netwerk. Meer weten over de verschillende soorten netwerken? Lees er hier meer over.

Onze aannemers

Wij van Fiberklaar werken samen met betrouwbare, lokale aannemers die ons fibernetwerk aanleggen. Zij communiceren voor en tijdens de werken met jou over de plannen in je buurt.

De aannemer gaat langs bij de inwoners om samen de werken te bespreken. Hij bekijkt de huidige situatie en bepaalt hoe de fiberkabel het best de woning binnenkomt. Als de eigenaar niet akkoord is met de voorgestelde werken, kan die de fiberaansluiting natuurlijk altijd annuleren.

Installatie van je modem

Als je woning fiberklaar is, moet je alleen nog je glasvezelmodem (laten) installeren. Je fiberinternetprovider neemt hiervoor het initiatief en activeert nadien je diensten. Vanaf dan ben je vertrokken met bliksemsnel en stabiel internet.

Zolang onze aannemer in de buurt werkt

Onze aannemer legt de fiberkabels in de grond en trekt ze tot in je woning. De aanleg van ons fibernetwerk verloopt gebied per gebied. De eerste woningen worden drie tot vier maanden na de start van de werken aangesloten op het fibernetwerk. Wanneer de laatste woningen aan de beurt zijn, is afhankelijk van het aantal inwoners dat koos voor fiber en hoe vlot de werken verlopen. Zodra de planning bekend is, vind je die via de adrescheck op onze website. Let wel: de planning is altijd onder voorbehoud.