Het ene netwerk is het andere niet.

project-visual

Tijd voor de enige echte fiberbeleving

Fiber — ook wel glasvezel genoemd — is nog relatief onbekend in Vlaanderen, maar wij van Fiberklaar werken volop aan een inhaalbeweging. We leggen stad per stad en gemeente per gemeente een open glasvezelnetwerk aan. Hier leggen we uit hoe dit fibernetwerk verschilt van de netwerken die er vandaag al zijn. 

stock_image_1

Soorten vaste internetnetwerken

In Vlaanderen zijn er drie soorten netwerken voor je vaste internetverbinding. Ze maken elk gebruik van een andere technologie: je kunt surfen via coax, DSL en fiber.  Wat is het verschil tussen deze netwerken en waarom zijn wij, net als vele andere experten, ervan overtuigd dat fiber de beste keuze is?  Hieronder lichten we enkele belangrijke kenmerken toe.

Kenmerken per type netwerken

Glasvezelnetwerk: internet via fiber

Bij een glasvezelnetwerk zoals dat van Fiberklaar komt de glasvezelkabel écht tot in je huis of appartement. Via dit netwerk is je woning dan ook volledig verbonden met fiber. We spreken daarom van ‘Fiber to the Home’ of FTTH.  Dit type netwerk is specifiek ontworpen voor je internetverbinding, zodat je zeker bent van de beste surf-, stream- en digitale kijkbeleving.  

Hoe werkt het precies? Een fiberkabel bestaat uit haarfijne glasvezels die internetgegevens via lichtimpulsen — en dus zo snel als het licht — versturen over lange afstanden. Zo maakt deze revolutionaire technologie bliksemsnel, stabiel en grenzeloos dataverkeer mogelijk.  

Het Fiberklaar-netwerk is niet verbonden aan één telecomoperator. We bouwen een open, passief netwerk: elke internetprovider die dat wil, krijgt toegang tot het open glasvezelnetwerk. Als gebruiker heb jij dus keuze uit verschillende providers en abonnementen. En wanneer meerdere aanbieders gebruik kunnen maken van hetzelfde kwalitatieve netwerk, ben jij zeker van een optimale beleving én een aantrekkelijke prijs! 

Coax: internet via de televisiekabel

Coax is ook gekend als het kabelnetwerk.  Het coaxnetwerk is origineel ontworpen om televisie in je huiskamer te brengen via de tv-distributiekabel. Pas later werd internetverkeer via coax mogelijk. 

Ondertussen bevat dit type netwerk wel degelijk stukken glasvezel. Daarom wordt er ook regelmatig gesproken over ‘HFC’. Dat staat voor ‘hybrid fiber cable’. Het gaat hier dus om een gemengd netwerk.  

Wat is dan het verschil? Bij een (FTTH) fibernetwerk zoals dat van Fiberklaar, dat voor 100% uit glasvezel bestaat, komt de glasvezelkabel tot in je woning. Met een HFC-netwerk is dat niet het geval en komt het internet via een coaxkabel je woning binnen. En net dat stuk dat géén fiber is, bepaalt uiteindelijk mee de kwaliteit en capaciteit van je internet.  

In vergelijking met DSL-netwerken kunnen coax-netwerken hogere snelheden aan. Vooral de downloadsnelheid op coax-netwerken kan significant hoger zijn. De snelheid die je werkelijk krijgt, wijkt dan weer vaak af van de beloofde snelheid. Er spelen namelijk heel wat factoren mee, zoals het aantal mensen dat tegelijk het internet gebruikt in je buurt.

DSL (koper): internet via de telefoonlijn

Het DSL-netwerk is voortgekomen uit de klassieke vaste telefonieverbinding. Net zoals een coax-netwerk, bestaat een DSL-netwerk deels uit fiber. En die ‘deels’ is opnieuw een cruciale nuance. Wanneer glasvezel niet tot helemaal in de woning komt (zoals bij het Fiberklaar-netwerk wel het geval is), zit je met een zwakke schakel die je kwaliteit en capaciteit negatief beïnvloedt. 

DSL garandeert dus niet meer de kwaliteit, de snelheid en de datavolumes die we in de toekomst nodig hebben. Daarom zie je ook dat in heel Europa DSL-operatoren investeren in fiber en hun netwerken stap voor stap vervangen door fibernetwerken. Ook in ons land is dat het geval.

Fiber to the Home versus een hybride netwerk

  • Fiber to the Home of FTTH: elk stukje van het netwerk bestaat uit fiber — van in de straat tot in je woning. Zo ben je altijd zeker van een snelle glasvezelverbinding -vandaag én in de toekomst!
  • Hybride netwerk: een groot deel ervan is fiber, maar de laatste meters tot aan je woning bestaan niet uit glasvezel. Die ‘last mile’ heeft een belangrijke invloed op de snelheid die effectief in jouw woning kan bereikt worden, waardoor de maximumsnelheid van een hybride netwerk theoretisch lager ligt dan die van een FTTH-netwerk. 
FIB_ManKabel_02-1

Meer ontdekken over internet via glasvezel?

Ontdek hier meer over de technologie, de mogelijkheden en de voordelen op de website van Belgische telecomregulator BIPT.

Fiber is de beste keuze

Uit labotests blijkt dat de theoretische snelheid van fiber maar liefst 44 terrabit* per seconde bedraagt. Dat is gelijk aan 44.000 Gbps. Een sneller alternatief bestaat er niet. 

Bovendien werkt fiber enkele nadelen weg waar je niet omheen kunt met de koperen kabels van DSL — de verzamelnaam van ADSL en VDSL — en coaxkabels. 

  • Op een fiberkabel zit geen weerstand. Hoe lang hij ook is: de kwaliteit blijft gewaarborgd, en de snelheid en capatiteit dalen niet als je ver van de wijkcentrale woont.
  • De kwaliteit van een fiberverbinding lijdt niet onder externe factoren zoals vocht en instraling. Een fiberkabel is daardoor ook erg slijtvast.
  • Met fiber zit je nog voor tientallen jaren goed, want de capaciteit is in principe grenzeloos. Fiber kan de steeds grotere datavolumes van vandaag en morgen makkelijk aan.
iStock-657072780-illustration-1-scaled
icon-fiberklaar-blue
100% fiber

Ons netwerk bestaat volledig uit glasvezel — tot in je woning of zaak — en is storingvrij en bliksemsnel.

icon-netwerk-blue
open netwerk

Kies zelf je provider, nu en in de toekomst.

icon-home-blue
1 fiberkabel

Je bent altijd met het hele gezin én al je apparaten tegelijk stabiel online.

Fibergids

Ontdek wat fiber voor jou kan betekenen in onze fibergids.

Grenzeloos surfen, streamen, gamen, digitaal tv-kijken en thuiswerken? Fiber maakt het waar. We vertellen je alles over deze betrouwbare technologie.