Nieuwsbericht

Westerlo koos voor fiber, glasvezelnetwerk komt eraan

Westerlo-Fiberklaar-1440x960

  • 20% van Westerlonaren neemt fiberabonnement
  • Aannemer Circet België start in april 2022 met grondwerken
  • Gratis fiberaansluiting voor inwoners in aansluitbaar gebied in Oevel, Voortkapel en Oosterwijk. Het gaat om een potentieel van 7200 aansluitingen
  • “Fiber to the Home” (FTTH) technologie biedt stabiel dataverkeer en supersnelle uploadstreams perfect voor thuiswerk, videoconferenties gaming, etc.

Fiberklaar rolt zijn glasvezelnetwerk uit in Westerlo (Oevel, Voortkapel en Oosterwijk). De vraagbundelingscampagne die de telecomspeler eerder dit jaar lanceerde was een succes. Een op de vijf van de betrokken inwoners van de gemeente tekende in op het aanbod van Fiberklaar. In totaal gaat het om een potentieel van 7200 aansluitingen. Samen met aannemer Circet België start Fiberklaar in april 2022 met de eerste werken in Westerlo.

Verankerde investering

Fiberklaar blijft concrete stappen nemen in de uitrol van zijn glasvezelnetwerk in Vlaanderen. Na steden als Geel, Turnhout en Wetteren strijkt Fiberklaar nu ook neer in Westerlo om aan de infrastructuurwerken te beginnen. En ook in andere steden en gemeenten zijn concrete plannen in die richting. In totaal plant Fiberklaar een verankerde investering van tweeënhalf miljard euro om tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van fiber.

“We zijn zeer blij dat ook in Westerlo de 20% is gehaald”, zegt Rik Missault, CEO van Fiberklaar. “Ook hier gaven de inwoners ons een duidelijk signaal dat ze de voordelen van glasvezel, letterlijk, in huis willen halen. Het is weer een extra hoofdstuk in het verhaal dat we in Vlaanderen willen schrijven in de komende jaren.”

Gratis aansluiting

Voor de Westerlonaren in het aan te leggen gebied heeft Fiberklaar goed nieuws:

“De inwoners van Oevel, Voortkapel en Oosterwijk zijn enorm enthousiast over de uitrol van fiber in hun gemeente. Heel wat inwoners willen nu al hun woning fiberklaar maken zonder meteen al een provider te moeten kiezen. We hebben geluisterd: de aansluiting zal voor iedereen in het aansluitbaar gebied in Westerlo gratis zijn”, aldus nog Rik Missault.

Fiberklaar stuurt inwoners binnenkort een brief die zegt wanneer aannemer Circet België langskomt om na te gaan hoe hun woning het best kan worden aangesloten op het fibernetwerk. Ook mensen die hun woning al fiberklaar willen maken, maar nog geen abonnement willen afsluiten, kunnen dus de aansluiting laten maken. Op die manier wil Fiberklaar inwoners op lange termijn ontzorgen en vermijden dat er opnieuw infrastructuurwerken, met de nodige ongemakken en kosten, moeten worden uitgevoerd als huishoudens alsnog de switch naar fiber zouden willen maken binnen enkele jaren.

Nauwe samenwerking met aannemer en lokaal bestuur

Dankzij de nauwe samenwerking met het gemeentebestuur van Westerlo kon de doelstelling van 20% gehaald worden. Fiberklaar werkt verder samen met de aannemer en de gemeente Westerlo om de werken in goede banen te leiden. Ook tijdens de werken zal er continu overleg zijn om zo weinig mogelijk overlast te creëren.

Schepen van openbare werken Filip Verrezen (CD&V): “We zijn erg blij dat we deze nieuwe technologie en het razendsnelle internet dat eraan verbonden is aan onze inwoners kunnen aanbieden. We vinden het wel enorm belangrijk dat de werken met zo weinig mogelijk hinder kunnen doorgaan, dus we hebben erg duidelijk afspraken gemaakt met Fiberklaar en zullen erop toezien dat alles goed verloopt.”

“We hoorden bij veel inwoners de klacht dat ze – zeker tijdens het thuiswerken – wel eens internetproblemen hadden. De nieuwe fibertechnologie zal onze gemeente en haar inwoners razendsnel internet bieden, dus we kijken uit naar het moment dat de eerste aansluitingen op het netwerk plaatsvinden”, besluit schepen van communicatie en burgerparticipatie Kelly Verboven (CD&V).

Open netwerk

Het fibernetwerk van Fiberklaar is open voor alle operatoren. De gebruiker kiest zelf zijn eigen telecomprovider die het meest geschikt is voor diensten zoals internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie.

Vanaf de eerste dag bieden Proximus, Multifiber, RapidXS en edpnet hun diensten aan en verwacht wordt dat nog andere providers op de fiberkar zullen springen.

Foto vlnr: Sara Stroobants – Local Campaign Manager Fiberklaar, Sabina Claes – Communication Specialist Fiberklaar, Kelly Verboven – Schepen van communicatie en burgerparticipatie Westerlo, Filip Verrezen – Schepen van openbare werken Westerlo, Gosse Visser – Campaign Manager Fiberklaar.

Bekijk alle nieuwsberichten