Nieuws

Sint-Niklaas krijgt bliksemsnel internet

Sint-Niklaas - 6 december 2021
Sint-Niklaas krijgt bliksemsnel internet

 

Sint-Niklaas krijgt eerste wijkcentrale fibernetwerk Fiberklaar

  • Vandaag werd in Sint-Niklaas de eerste wijkcentrale geïnstalleerd voor het glasvezelnetwerk van Fiberklaar
  • De verbindingshub (ook wel Point Of Presence of POP) zal voor 2500-3000 huizen in Sint-Niklaas als toegangspunt dienen tot het bliksemsnelle fibernetwerk
  • Voor deze eerste aansluitingszone werden de voorbereidingen getroffen voor ongeveer 10 kilometer glasvezelkabel
  • “Fiber to the Home” (FTTH) technologie is supersnel, stabiel en biedt onbeperkt dataverkeer
  • Fiberklaar werkt samen met aannemer Van den Berg en system-integrator Amadys

Sint-Niklaas, 6 december 2021 – In Sint-Niklaas installeerde aannemer Van den Berg in opdracht van Fiberklaar vandaag zijn eerste wijkcentrale: dat is een verbindingshub die de FTTH (Fiber to the Home) verbindingen van de wijken in het noorden van Sint-Niklaas samenbrengt en verbindt met het glasvezelnetwerk. De zogenaamde POP (Point Of Presence) werd voor de gelegenheid van het Sinterklaasfeest feestelijk ingepakt als een geschenk. 

Fiberklaar ging recent officieel van start met de uitrol van zijn glasvezelnetwerk in Vlaanderen. Het bedrijf heeft de ambitie om een verankerde investering te doen van meer dan tweeënhalf miljard euro en zo tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van een fiberaansluiting in huis. Daarmee realiseert de speler een investering met de grootte van de werken aan de Oosterweelverbinding. 

Fiberklaar wil fiberaansluitingen ook toegankelijk maken voor de inwoners van kleinere gemeenten en provinciesteden, niet enkel voor wie in grotere (centrum)steden woont. De afgelopen weken werd in verschillende steden en gemeenten doorheen heel Vlaanderen de eerste spadesteek gezet voor de aanleg van het fibernetwerk. De wijkcentrale in Sint-Niklaas is opnieuw een belangrijke stap in de uitbouw van de glasvezelinfrastructuur.  

Allereerste wijkcentrale in Vlaanderen 

Samen met aannemer Van den Berg en hardwareleverancier Amadys installeerde Fiberklaar vandaag de eerste wijkcentrale in Sint-Niklaas. Tegelijk met de installatie van de wijkcentrale voeren de medewerkers van Van den Berg graafwerken uit in de stad, en gaan ze van deur tot deur om inwoners te informeren over een mogelijke gratis fiberaansluiting in hun huis. Amadys levert naast de hoogtechnologische onderdelen voor de wijkcentrale ook de glasvezelkastjes bij de eindgebruiker thuis (de zogenaamde Fiber Termination Units of FTU’s).  

“Na de eerste leidingen is deze verbindingshub opnieuw een belangrijke mijlpaal in ons fiberproject voor Vlaanderen”, zegt Fiberklaar CEO Rik Missault trots. “Speciaal voor de gelegenheid van het Sinterklaasfeest werd de nieuwe installatie ingepakt als Sinterklaasgeschenk. We zijn erg blij dat we op deze speciale dag zo’n grote stap kunnen nemen met de inwoners van de stad die de naam van de Sint draagt.” 

De eerste inwoners van Sint-Niklaas kunnen voor het einde van het jaar van razendsnel internet via hun glasvezelaansluiting genieten. 
Hoofdfoto: POP wijkcentrale met vlnr Philippe Wilderjans (Amadys), Evert de Pus (Fiberklaar) en Timmy Wery (Van den Berg)