Nieuws

Krachttoer: negen maanden na oprichting eerste bewoner supersnel internet

Sint-Niklaas - 23 december 2021
Krachttoer: negen maanden na oprichting eerste bewoner supersnel internet

 

  • Amper negen maanden na de oprichting is eerste actieve verbinding op het Fiberklaar-netwerk een feit
  • Bewoner in Sint-Niklaas eerste met supersnel internet via glasvezelnetwerk Fiberklaar
  • Nieuwe mijlpaal in Fiberklaar-werf van meer dan 2,5 miljard euro
  • “Fiber to the Home” (FTTH) technologie staat garant voor supersnel, stabiel en onbeperkt dataverkeer

De eerste actieve internetaansluiting via het open glasvezelnetwerk van Fiberklaar is een feit. De heer Benny Poppe in de Repelstraat in Sint-Niklaas ging met de primeur lopen. Hij is de eerste die vanaf vandaag supersnel kan surfen in huis via een fiberabonnement van Proximus. Daarmee zet Fiberklaar een belangrijke nieuwe stap in zijn snelle opmars, en dat moet natuurlijk gevierd worden.

Kort na de ingebruikname van de eerste wijkcentrale heeft aannemer Van den Berg de eerste glasvezelaansluiting in een woning geplaatst. Na de activatie van het fiberabonnement door Proximus is de allereerste actieve aansluiting via het open glasvezelnetwerk van Fiberklaar een feit. Daarmee zet Fiberklaar een belangrijke stap in haar ambitieuze plannen. Met een verankerde investering van meer dan 2,5 miljard euro wil Fiberklaar tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens voorzien van een fiberaansluiting in huis. Een investering met de grootte van de werken aan de Oosterweelverbinding.

Het is geen toeval dat de primeur net is weggelegd voor Sint-Niklaas, en bijvoorbeeld niet voor grotere steden zoals Gent of Aalst. Fiberklaar wil supersnel en vrijwel ongelimiteerd internet via een glasvezelnetwerk namelijk ook toegankelijk maken voor de inwoners van kleinere gemeenten en provinciesteden, en dus niet enkel voor wie in grotere (centrum)steden woont.

“Het feit dat de allereerste actieve aansluiting via Fiberklaar bij ons in Sint-Niklaas is, maakt ons natuurlijk trots. Heel wat Sint-Niklazenaars gaan kunnen genieten van een snellere internetverbinding, waarmee we de stad klaarstomen voor de toekomst”, zegt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA).

Geconsolideerd groeitraject

Met deze aansluiting net voor het einde van het jaar zet Fiberklaar een eerste kerstkroon op het harde werk dat het sinds de oprichting in maart verzette.

Speedtest thuis tijdens de eerste aansluiting

Fiberklaar startte de voorbije maanden met verschillende informatiecampagnes in 15 steden en gemeenten, begon met de eerste infrastructuurwerken in zes daarvan en ziet nu al de eerste gebruikers actief op zijn netwerk.

“Je kan inderdaad zeggen dat we een vliegende start hebben genomen,” zegt Rik Missault, CEO van Fiberklaar. “Ik ben fier op de eerste actieve aansluiting op ons netwerk en op ons team van meer dan 60 medewerkers dat op alle fronten hard aan het werk is om de uitrol van glasvezel in Vlaanderen gevoelig te versnellen. Dat is ook nodig om de achterstand die we hebben ten opzichte van onze buurlanden weg te werken.”

Ook in de volgende jaren zal Fiberklaar niet stilzitten. Het plant voor volgend jaar lanceringscampagnes in meer dan 40 steden en gemeenten in heel Vlaanderen en de huidige ploeg van 60 medewerkers moet tegen 2023 verdubbeld zijn. Daarnaast zullen de infrastructuurwerken ook nog een paar duizend jobs creëren bij lokale aannemers.

Open netwerk

Het fibernetwerk van Fiberklaar is open voor alle operatoren. De gebruiker kiest zelf de telecomprovider die het best bij hem past voor diensten zoals internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie. Vanaf de eerste dag bieden Proximus, Multifiber, RapidXS en edpnet hun diensten aan en verwacht wordt dat nog andere providers op de fiberkar zullen springen.

Hoofdfoto: vlnr: Rik Missault (CEO Fiberklaar), Benny Poppe, Geert Standaert (CTO Proximus)