Lokaal

Mol is volledig verPOPt

Mol - 14 september 2023
Mol is volledig verPOPt

Het gaat vooruit in Mol. Deze week werden er op 3 dagen tijd maar liefst 5 POP's geplaatst op diverse locaties in Mol. In de Biststraat, Diepestraat, Mariëndal, Het Ven en Toemaathoek.

Eind juni werd reeds de eerste POP geplaatst in de Jozef Calasanzstraat. Dit wil dus zeggen dat Mol nu volledig verPOPt is. Een belangrijke stap in de uitrol van het fibernetwerk in de gemeente.  

Wat moet je weten over een POP?

Voor degenen die niet vertrouwd zijn met de term POP. Dit is de afkorting van Point of Presence. Het is een technische cabine van waaruit zo’n 3000 adressen kunnen aangesloten worden op het fibernetwerk.

In een stad/gemeente staan meerdere POP's die met elkaar verbonden worden om zo alle aansluitbare adressen te kunnen voorzien van fiber. 1 van de POP's is de hoofd-POP (LC=lokale centrale) van waaruit het licht vertrekt naar de andere POP's.

Een vraag die we vaak krijgen: is er stralingsgevaar? Hier kunnen we volmondig Neen op antwoorden. En er is ook geen geluidsoverlast. De POP is ontworpen om te voldoen aan de strengste geluidsnormen (VLAREM II).

Verdere uitrol

Ondertussen zijn we een jaar aan het werk in Mol. Ongeveer 3/4de van de civiele werken (= graafwerken op openbaar domein) zijn gedaan. In het voorjaar van 2024 zouden de grote werken grotendeels afgerond zijn waardoor er nog slechts minimale hinder is. Daarna ligt de focus vooral op de huisaansluitingen zelf.

De huisbezoeken voor de technische inspectie blijven ondertussen verder lopen tot we alle aansluitbare adressen bezocht hebben. Tijdens zo'n huisbezoek bekijkt de technicus hoe de woning het best kan aangesloten worden op het fibernetwerk.

7fc366c0-1c79-4170-88e8-70b55690d426fdccdf1e-790b-4570-8795-d9b930f5cc12