Nieuws

Mol maakt zich klaar voor fiber en het Fiberklaar-netwerk.

Mol - 23 juni 2022
Mol maakt zich klaar voor fiber en het Fiberklaar-netwerk.

 

Netbeheerder Fiberklaar rolt zijn glasvezelnetwerk uit in Mol. Glasvezel, ook wel fiber genoemd, belooft je een bliksemsnelle en stabiele internetverbinding. Fiberklaar benadrukt zijn lokale verankering via een partnership met HC Inter Mol en Mol Tennis en Padel club. ​   

Fiberklaar komt naar Mol  

Tegen eind 2028 wil Fiberklaar 1,5 miljoen woningen en bedrijven in Vlaanderen voorzien van een glasvezelaansluiting. Daar trekt het maar liefst 2,5 miljard euro voor uit. En nu is Mol dus aan de beurt. Fiber garandeert de nodige stabiliteit en snelheid om ruim te voldoen aan de digitale noden van vandaag en morgen.  

De fiberplannen in Mol 

In de eerste fase gaat Fiberklaar centraal aan de slag – goed voor bijna 14.000 fiberaansluitingen in Mol. Denk aan de grootste delen van Ginderbuiten, Sluis, Achterbos, Donk, Millegem, Gompel en Ezaart. Gebieden verder van het centrum (Postel, Rauw en Wezel, …), achter het kanaal of de Zuiderring (Heidehuizen en een deel van Gompel) en de landelijke gebieden, zijn voor een volgende fase. 

Schepen voor ICT Hans De Groof en burgemeester Wim Caeyers zijn alvast enthousiast over de komst van Fiberklaar: “Als gemeentebestuur werken we graag mee aan elk project dat onze gemeente voorbereidt op de toekomst.” 

Fiberklaar in je mailbox en straat 

De uitrol van het open netwerk, waarop elke internetprovider welkom is, begint met een uitgebreide informatiecampagne die binnenkort zichtbaar aanwezig is in het Molse straatbeeld. De geplande infomomenten, informatiepunten en direct mailing beantwoorden de vragen van Mollenaars rond fiber en de aansluiting van hun woning.  

 Rik Missault, CEO van Fiberklaarblikt vooruit op de intrede in Mol: “In Mol wordt hard gewerkt aan een innovatieve, digitale toekomst. Door hun woning fiberklaar te maken, verzekeren de Mollenaars zich gratis van de nieuwste internettechnologie die toekomstbestendig, betrouwbaar en duurzaam is.” 

 Ga naar het infomoment op 12 juli in ‘t Getouw (Molenhoekstraat 2, 2400 Mol) om 19.30 uur of volg op 19 juli om 19.30 uur de online infosessie. Inschrijven kan op fiberklaar.be/mol. ​  

Bij 20 procent starten de werken 

Vraagt 20 procent van de inwoners van Mol voor 8 augustus een fiberaansluiting aan, dan maken we het volledige aansluitbaar gebied gratis fiberklaar. De aanleg gebeurt altijd in nauw overleg met het Molse bestuur en wordt waar mogelijk gecombineerd met andere infrastructuurwerken om eventuele overlast te beperken. ​  

Absolute keuzevrijheid op een open netwerk   

Het Fiberklaar-netwerk is open. Dat betekent dat alle operatoren er hun fiberdiensten op kunnen aanbieden. Fiberklaar is de beheerder van dit netwerk en maakt gratis en zonder abonnementsverplichtingen woningen en bedrijven fiberklaar. Met een aansluiting kies je nu of in de toekomst bij wie je een fiberabonnement afsluit voor diensten zoals internet, digitale tv, clouddiensten, gaming, streaming, telefonie, ... ​Vandaag kun je in Mol al terecht bij Proximus, Multifiber, RapidXS, edpnet en Mobile Vikings, maar anderen zullen zeker volgen. 

Bliksemsnel internet én maatschappelijke meerwaarde 

Fiberklaar wil daarnaast ook maatschappelijke meerwaarde creëren. Zo steunt de netbeheerder hockeyclub HC Inter Mol en Mol Tennis en Padel club. Frederik Vantyghem, Communication Specialist bij Fiberklaar, licht toe: “We brengen niet enkel een revolutionaire technologie naar Mol, maar dragen ook bij aan de gemeenschap door in lokale verenigingen te investeren. Die financiële steun kan gaan naar nieuw materiaal, infrastructuur of een betere jeugdwerking.”