Nieuwsbericht

Fiberklaar rolt uit in Herentals: twintig procent koos voor fiber

Herentals-fiberklaar-taart

  • Dankzij nauwe samenwerking met gemeentebestuur neemt 20% van de klokkenververs fiberabonnement
  • Aannemer Circet België start in april 2022 met grondwerken
  • Het gaat om een potentieel van 7200 aansluitingen
  • Gratis fiberaansluiting, zonder abonnementsverplichting, voor inwoners in aansluitbaar gebied in Noorderwijk en Morkhoven
  • “Fiber to the Home” (FTTH) technologie biedt stabiel dataverkeer en supersnelle uploadstreams perfect voor thuiswerk, videoconferenties gaming, etc.

Fiberklaar rolt zijn glasvezelnetwerk uit in de Noorderwijk en in Morkhoven. De vraagbundelingscampagne die de speler eerder dit jaar lanceerde was een succes. Een op de vijf inwoners van de Keizerstede sloot een fiberabonnement af. In totaal gaat het om een potentieel 7200 aansluitingen. Samen met aannemer Circet België start Fiberklaar in april 2022 met de eerste werken.

Verankerde investering

Fiberklaar blijft concrete stappen nemen in de uitrol van zijn glasvezelnetwerk in Vlaanderen. Na steden als Geel, Wetteren en Turnhout strijkt het nu in Herentals neer voor de infrastructuurwerken. Ook in andere steden zijn concrete plannen in die richting. In totaal plant Fiberklaar een verankerde investering van tweeënhalf miljard euro om tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van fiber.

“In steeds meer steden geven de inwoners ons een duidelijk signaal dat ze de voordelen van glasvezel, letterlijk, in huis willen halen. We zijn natuurlijk erg tevreden dat ook in Herentals 20% van de inwoners intekende op een fiberaansluiting”, zegt Rik Missault, CEO van Fiberklaar. “Het is erg mooi om te zien hoe de Vlaming mee wil schrijven aan het verhaal van fiber in Vlaanderen.”

Gratis aansluiting

Voor de Herentalsenaars in het aan te leggen gebied heeft Fiberklaar goed nieuws:

“We hebben geluisterd naar de inwoners van Herentals: ze zijn enorm enthousiast over de komst van fiber, en heel wat inwoners willen nu al hun woning fiberklaar maken zonder meteen al een provider te moeten kiezen. Daarom hebben we beslist om de aansluiting voor iedereen gratis te maken,” aldus nog Rik Missault.

Fiberklaar stuurt inwoners binnenkort een brief die zegt wanneer aannemer Circet België langskomt om na te gaan hoe hun woning het best kan worden aangesloten op het fibernetwerk. Ook mensen die hun woning al fiberklaar willen maken, maar nog geen abonnement willen afsluiten, kunnen dus de aansluiting laten maken. Op die manier wil Fiberklaar inwoners op lange termijn ontzorgen en vermijden dat er opnieuw infrastructuurwerken, met de nodige ongemakken en kosten, moeten worden uitgevoerd als huishoudens alsnog de switch naar fiber zouden willen maken binnen enkele jaren.

Nauwe samenwerking met aannemer en lokaal bestuur

Schepen van ICT in Herentals Stefan Verraedt (N-VA): “Het digitale luik van onze samenleving wordt elke dag belangrijker. Als stadsbestuur beseffen we ten volle dat de digitalisering een verregaande invloed heeft op onze inwoners. Zelf biedt de stad ook een groot deel van haar dienstverlening al online aan, denk maar de online meldingen, het maken van een afspraak of het bestellen van een ticket voor het cultuurcentrum. Net om die reden is het ook belangrijk dat onze burgers over de best mogelijke internetverbinding kunnen beschikken.”

Fiberklaar werkt verder samen met de aannemer en het lokaal bestuur van Herentals om de werken in goede banen te leiden. Ook tijdens de werken zal er continu overleg zijn om zo weinig mogelijk overlast te creëren.

Open netwerk

Het fibernetwerk van Fiberklaar is open voor alle operatoren. De gebruiker kiest zelf zijn eigen telecomprovider die het meest geschikt is voor diensten zoals internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie.

Vanaf de eerste dag bieden Proximus, Multifiber, RapidXS en edpnet hun diensten aan en verwacht wordt dat nog andere providers op de fiberkar zullen springen.

Foto Vlnr: Tanja Mattheus – Adjunct algemeen directeur Herentals, Stefan Verraedt – Schepen van ICT Herentals, Sabina Claes – Communication Specialist Fiberklaar, Sara Stroobants – Local Campaign Manager Fiberklaar, Gosse Visser – Campaign Manager Fiberklaar.

Bekijk alle nieuwsberichten