Nieuws

Blankenberge gaat in zee met Fiberklaar voor supersnel glasvezelnetwerk

Blankenberge - 18 februari 2022
Blankenberge gaat in zee met Fiberklaar voor supersnel glasvezelnetwerk


  • Fiberklaar en lokaal bestuur Blankenberge gaan samenwerken om fibernetwerk uit te rollen in de stad

  • Het gaat om 7265 mogelijke aansluitingen in de eerste fase

  • Blankenberge komt zo tegemoet aan de internetnoden van haar vaste inwoners en die van de tweedeverblijvers die aan de kust thuiswerken, streamen, gamen, …

  • Vlaams netwerkbedrijf Fiberklaar neemt aanleg fibernetwerk in handen in samenwerking met aannemer Fiber4Flanders

  • “Fiber to the Home” (FTTH)-technologie biedt supersnel en stabiel onbeperkt dataverkeer

  • Wanneer twintig procent van de inwoners een fiberabonnement afsluit, worden alle woningen in het aansluitbare gebied in Blankenberge gratis fiberklaar gemaakt

Blankenberge kondigt met trots aan het glasvezelnetwerk van Fiberklaar uit te rollen. Het is daarmee ook de eerste West-Vlaamse stad én de eerste stad aan de kust die met Fiberklaar in zee gaat. Inwoners kunnen daardoor in de toekomst profiteren van de voordelen van een supersnelle fiberaansluiting. Als twintig procent van de inwoners intekent op een fiberabonnement bij een van de deelnemende providers, kan Fiberklaar in het najaar van 2022 starten met de werken aan het netwerk. De aanleg gebeurt in overleg met het lokale bestuur en wordt, waar mogelijk, gecombineerd met andere infrastructuurwerken om de overlast tot een minimum te beperken.

 

Bruisend Blankenberge

Fiberklaar investeert meer dan tweeënhalf miljard euro om tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van glasvezel. Ook in het West-Vlaamse Blankenberge wil de speler zijn hoogtechnologische glasvezelnetwerk uitrollen. Het zou in de eerste fase gaan om circa 7265 aansluitingen.

“Fiberklaar maakt de internetinfrastructuur in heel de stad klaar voor de toekomst. Sneller en stabieler internet is vandaag de dag essentieel. Dit geldt zowel voor de vaste inwoners die met heel het gezin in één huis tegelijkertijd surfen, streamen en thuiswerken, als voor tweedeverblijvers die steeds vaker naar de kust komen en eveneens nood hebben aan supersnel internet voor hun thuiswerk en dergelijke meer. We kijken er naar uit om samen met Fiberklaar daarvoor de optimale infrastructuur te kunnen uitrollen,”zegt burgemeester Björn Prasse.

Fiberklaar Blankenberge

“De contacten met het lokale bestuur van Blankenberge verlopen constructief. We kijken ernaar uit om glasvezel naar de stad te brengen en haar inwoners toegang te bieden tot ons open netwerk. Overal in Vlaanderen zijn de mensen erg enthousiast over de uitrol van een glasvezelnetwerk, we zijn er dan ook sterk van overtuigd dat ook de West-Vlamingen mee zullen springen in ons project”, zegt CEO van Fiberklaar Rik Missault.

Start van werken bij twintig procent

Fiberklaar werkt nauw samen met het lokale bestuur en start het fibertraject met een uitgebreide informatiecampagne in Blankenberge via o.a. informatieavonden, informatiepunten en mailings. Daarin beantwoordt het alle persoonlijke vragen over glasvezel en de mogelijke aansluiting op het netwerk.

De uitrol zelf vindt plaats van zodra er minstens twintig procent van de inwoners intekent voor een glasvezelabonnement bij een van de deelnemende internetproviders. De installatie is gratis voor alle inwoners.

De aanleg gebeurt steeds in overleg met het lokaal bestuur en de inwoners en wordt waar mogelijk gecombineerd met andere infrastructuurwerken om de overlast tot een minimum te beperken.

Open netwerk

Het Vlaamse fibernetwerk is open voor alle operatoren. De gebruiker kiest zelf zijn eigen telecomprovider die het meest geschikt is voor diensten zoals internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie. Vanaf de eerste dag bieden Proximus, Multifiber, RapidXS en edpnet hun diensten aan en verwacht wordt dat nog andere providers op de fiberkar zullen springen.

Foto vlnr: Ivan Bossuyt (CEO Fiber4Flanders), Jurgen Content (Schepen van Openbare Werken), Mitch De Geest (Schepen van ICT, Digitalisering & Innovatie), Rik Missault (CEO Fiberklaar), Björn Prasse (Burgemeester Blankenberge).