Corporate

Over de komst van Fiberklaar

Corporate - 24 maart 2021
Over de komst van Fiberklaar

 

Nieuw Vlaams bedrijf Fiberklaar investeert meer dan 2,5 miljard euro in Vlaanderen voor de uitbouw van open fibernetwerk

  • Nieuw Vlaams bedrijf Fiberklaar wil tot 2028 1,5 miljoen Vlaamse huizen van glasvezeltechnologie voorzien
  • Het Vlaamse glasvezelnetwerk is open voor alle operatoren
  • Fiberklaar krijgt groen licht van Europese mededingingsautoriteit
  • Hoofdaandeelhouders zijn het Zweedse EQT Infrastructure en Proximus. Er wordt meer dan 2,5 miljard euro geïnvesteerd, zowel voor technische uitrol als operationele kosten
  • Rik Missault (voormalig Alcatel, Enfinity, Matexi, ION) wordt CEO

Gent, 25 maart 2021 – Fiberklaar, het splinternieuwe Vlaamse bedrijf dat gisteren groen licht kreeg van de Europese mededingingsautoriteit, heeft de ambitie om de komende 7 jaar 1,5 miljoen Vlaamse huizen te voorzien van glasvezeltechnologie. Dit open netwerk zal toegankelijk zijn voor alle serviceproviders die hun diensten (internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming, telefonie, …) willen aanbieden aan de Vlaamse gebruikers. FTTH of ‘Fiber to the Home’-technologie is revolutionair omdat het supersnel en stabiel onbeperkt dataverkeer toelaat in beide richtingen. “Het is onze missie om Vlaanderen op 7 jaar tijd fiberklaar te maken en zo de achterstand op andere Europese landen in te halen”, zegt CEO Rik Missault.

Sinds de start van de covidpandemie zagen de Vlaamse huishoudens hun internetverbruik sterk stijgen door het (vaak simultaan) gebruik van videobellen, streamingdiensten zoals Netflix, gaming en cloudapplicaties. In tegenstelling tot de huidige netwerken, zoals koper of kabel, die bandbreedtebeperkingen hebben in downstream en vooral upstream, laat een glasvezelnetwerk vrijwel onbeperkt stabiel dataverkeer toe in beide richtingen. Dit is niet alleen vandaag cruciaal, maar met het oog op nieuwe applicaties, is fiber ook echt toekomstbestendig.

Het nieuwe bedrijf Fiberklaar, dat gisteren groen licht kreeg van de Europese mededingingsautoriteit, investeert meer dan 2,5 miljard euro om tegen 2028 1,5 miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van fiber. De uitrol zal prioritair gebeuren met de gemeentes waar de vraag van de consument het grootst is. Het bedrijf heeft de ambitie om dit jaar al in een tiental Vlaamse steden en gemeenten te starten, waarvan er drie in april worden bekendgemaakt. Fiberklaar zal voorafgaand aan de aanleg van het netwerk lokale campagnes organiseren om inwoners de mogelijkheid te geven in te tekenen op het aanbod van de serviceproviders. Wie zich op dat moment aanmeldt, zal geen aansluitingskosten* moeten betalen voor de fiberaansluiting.

Achterstand inhalen

Volgens FTTH-council loopt België op vlak van fiber sterk achterop ten opzichte van andere Europese landen. “Landen zoals Spanje, Zweden en Portugal hebben bijvoorbeeld een fiberdekking van ongeveer 80%. In België is dit amper 8%. Het is onze ambitie om een stevige inhaalbeweging te maken om de inwoners van Vlaanderen digitale vrijheid te bieden met zo snel mogelijk toegang tot fiber en bliksemsnel internet”, zegt CEO Rik Missault.

Proximus en het Zweedse EQT zijn als ervaren fibernetwerkbouwers de hoofdaandeelhouders van

Fiberklaar en verbinden zich voor lange termijn aan dit Vlaamse project.

Het Vlaamse fibernetwerk is open voor alle operatoren aan dezelfde voorwaarden. De gebruiker zal zelf zijn eigen serviceprovider kunnen kiezen die het beste bij hem past voor diensten zoals internet, digitale tv, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie. Vanaf dag één zal Proximus haar diensten al aanbieden, anderen zullen volgen.

* Adviesprijs inclusief btw. Consumenten die voor 26 juli 2021 een fiberabonnement afsluiten bij een van de deelnemende internetproviders en die aansluitbaar zijn, genieten een gratis aansluiting op het fibernetwerk van Fiberklaar.