Lokaal

Fiberklaar ruimt Domein Puyenbroeck op tijdens Wereldmilieudag

Corporate - 7 juni 2024
IMG_05

 

Fiberklaar ruimt Domein Puyenbroeck op tijdens Wereldmilieudag 

 

Tijdens Wereldmilieudag op 5 juni trokken de medewerkers van Fiberklaar door Domein Puyenbroeck. Gewapend met afvalzakken, grijpstokken en fluohesjes van Mooimakers en vooral: bakken teamspirit. Doel? Het terrein proper achterlaten, dat zeker. Maar ook nogmaals de aandacht vestigen op de ESG-waarden van het bedrijf. ESG? We nemen je mee in het verhaal. 

 

ESG staat voor Environmental, Social en Governance en is een concept om de duurzaamheid- en maatschappelijke impact van bedrijven te beoordelen op gebied van milieu, goed bestuur en samenleving. Sinds de start van Fiberklaar een belangrijk punt – het bedrijf heeft digitale inclusie, economische groei, duurzame digitale infrastructuur, veiligheid, kwaliteit en employee engagement als de belangrijkste pijlers van haar ESG-strategie vooropgezet. 

ESG in de praktijk 

De focus op die pijlers vertaalt zich in allerlei initiatieven: van educatieve workshops tot een klimaatplan met duidelijke doelstellingen om onze uitstoot te verminderen. We streven naar 100% hernieuwbare energie voor onze technische cabines (POP’s). Daarnaast zorgt Fiberklaar er mee voor dat ook sociale woningen worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. Via continue externe audits en online rapporteringen waken we over de veiligheid tijdens de uitvoering van de werken en de kwaliteit van de aanleg. 

“We werken verder aan een nog uitgebreider ESG-plan,” aldus CEO Jo Van Gorp, “omdat we het als organisatie enorm belangrijk vinden om actief bij te dragen aan een duurzamere en meer betrokken maatschappij. Bij Fiberklaar staat ESG steevast centraal, zelfs tijdens onze teamevenementen. Wereldmilieudag was dan ook het perfecte moment om eens concreet het verschil te maken.” 

IMG_01-1

Kick-off met Katrijn Steenbeke 

Voor de medewerkers afval mochten gaan rapen, werkten ze eerst #SAMEN aan een positieve organisatiecultuur. Tijdens een interactieve sessie met Katrijn Steenbeke, auteur van het boek ‘Team Smile’, lag de focus op het belang van verbinding en communicatie. Alle medewerkers kregen tal van concrete handvaten aangereikt, waarmee ze zelf actief kunnen bijdragen aan een positieve en betrokken mindset binnen hun organisatie. En daarbij werd er gretig met complimenten gestrooid… of beter gezegd: gekleefd. 

IMG_03-1

 

“Een heel inspirerende sessie”, reageert Jonathan Willems, Business Analyst bij Fiberklaar. “Tijdens de werkweek zijn we vooral gefocust op onze taken en op deadlines: in de rush vergeten we dan ook vaak hoe waardevol het is om elkaar eens een compliment te geven. Goed dus om daar eens extra aandacht aan te besteden.” 

Opruimen met een grote glimlach 

Die positieve lijn trok de groep de rest van de dag door, met een opruimactie in kleinere teams. “Deze dag was de perfecte mix: we praatten over positiviteit en deden daarna nog een buitenactiviteit die perfect aansloot bij onze ESG-doelstellingen. De vibe zat helemaal goed”, zegt Greet Verbruggen, Head of HR bij Fiberklaar.  

Communication Specialist bij Fiberklaar, Hélène Vermeulen, deelt het enthousiasme: “Het was niet alleen een toegankelijke en verbindende activiteit met een mooie maatschappelijke meerwaarde, we hebben ook bijzonder goed gelachen. We werken elke dag allemaal hard, en dan is het fijn dat we ook eens wat tijd vrijmaken voor activiteiten als deze – het wordt alleszins heel erg geapprecieerd.”  

En hoe stond de organisatie van Domein Puyenbroeck tegenover de actie? “Initiatieven als deze kunnen we alleen maar toejuichen”, zegt domeinbeheerder Sandra Marlies. “Ons team gaat dagelijks de strijd aan tegen sluikafval, maar op drukbezochte plaatsen zoals de speeltuin, is dat niet altijd voldoende. Dan zijn helpende handen zoals die van de collega’s van Fiberklaar meer dan welkom. Een schone planeet is uiteindelijk een gedeelde verantwoordelijkheid!” 

Op naar een duurzame, digitale toekomst 

Een ESG-mindset in je bedrijf verankeren, doe je natuurlijk niet in éen-twee-drie. Ook bij Fiberklaar beseffen we dus dat we nog grote stappen moeten zetten. Daarom blijven we ook in de toekomst leermomenten als die van Wereldmilieudag aangrijpen en zetten we ons dag na dag in om nieuwe ESG-initiatieven uit de grond te stampen. Want we zijn ervan overtuigd dat duurzaam, mensgericht en digitaal perfect hand in hand kunnen gaan.