Volgens een Noorse studie komt 80 procent van de groei van het bruto binnenlands product uit digitale innovatie. De uitrol van een glasvezelnetwerk draagt bij tot die innovatie. De ruime bandbreedte maakt supersnel internetten mogelijk voor meerdere personen tegelijk, zowel bij het up- als het downloaden. Data worden verstuurd tegen bijna de lichtsnelheid waardoor er zeer weinig vertraging is.
‘Het signaal verzwakt bovendien nauwelijks. Daardoor kan je data versturen over lange afstanden zonder verlies van snelheid’, weet Jo Van Gorp, CEO van Fiberklaar. ‘Een glasvezelverbinding is erg betrouwbaar. Ze is niet gevoelig voor storingen door bijvoorbeeld weersomstandigheden of elektromagnetische invloeden.’
‘Fibertechnologie is bovendien duurzaam. De gebruikte grondstof - silicium - is overal aanwezig en verslijt nauwelijks. Met de glasvezelnetwerken die we vandaag bouwen, kunnen we makkelijk honderd jaar verder. Ze vergen ook weinig onderhoud. Bovendien heb je tien tot vijftien keer minder energie nodig om data te versturen dan via 5G, coax of koper. Door de omslag naar fiber kunnen we in Vlaanderen het equivalent van een kleine energiecentrale uitsparen.’
‘Met de glasvezelnetwerken die we vandaag bouwen, kunnen we makkelijk honderd jaar verder.’
Jo Van Gorp, CEO Fiberklaar
Investering met privékapitaal
Glasvezel is het transportnetwerk van de toekomst. Het is de ambitie van Fiberklaar om dat in Vlaanderen aan te leggen. De joint venture van investeringsbedrijf EQT en telecomspeler Proximus zag drie jaar geleden het levenslicht.
De ambitie van Fiberklaar? ‘Zoveel mogelijk woningen en kleine ondernemingen in Vlaanderen aansluiten op fiber. De glasvezelverbinding is voor iedereen in het werkgebied gratis. Zo sluiten we niemand uit en krijgt iedereen toegang tot het internet van de toekomst. Deze investering gebeurt volledig met privékapitaal’, zegt de CEO.
Fiberklaar voorziet in een open netwerk waar alle internetproviders welkom zijn om hun diensten aan te bieden tegen non-discriminatoire, gereguleerde tarieven.
‘We zijn een nutsbedrijf, zoals Fluvius voor elektriciteit en De Watergroep voor water’, legt Van Gorp uit. ‘Onze klanten zijn de providers. We verkopen zelf geen fiberabonnementen. Elk aangesloten gezin kiest zelf met welke deelnemende telecomaanbieder het in zee gaat.’
Remmende vooruitgang
‘Ons open platform is een steunpilaar voor innovatie, want een stabiele en snelle digitale infrastructuur is een basisvereiste voor maatschappelijke en economische groei.’
Ook Europa beseft dat. De Europese Commissie wilt dat elk gezin toegang krijgt tot gigabitsnelheden. ‘Dat kan alleen door massaal in te zetten op 5G én glasvezel. De Europese Commissie vraagt de nationale en regionale overheden om die uitrol maximaal te faciliteren. Dit kan enkel door een aantrekkelijk investeringsklimaat te creëren zonder veel administratieve rompslomp en andere obstakels’, aldus Van Gorp.
‘Elk aangesloten gezin kiest zelf met welke deelnemende telecomaanbieder het in zee gaat.’
Jo Van Gorp, CEO Fiberklaar
In Vlaanderen knelt daar het schoentje. Bepaalde steden en gemeenten vragen retributies om een fibernetwerk te bouwen vanuit een bekommernis voor ‘minder hinder’.
Fiberklaar deelt die bekommernis, maar vindt het middel – een nieuwe taks – verkeerd en in strijd met de telecomwet. ‘Bovendien hypothekeert dit de transitie naar smart cities. Investeren in een glasvezelnetwerk is duur en retributies leggen een bijkomende financiële last op glasvezelspelers zoals Fiberklaar. Dit bemoeilijkt de aanleg van het fibernetwerk.
’Overheden hebben er net alle belang bij om de versnelde uitrol van een gigabitnetwerk aan te moedigen. Zeker als je weet dat ons land een inhaalbeweging moet maken’, zegt Van Gorp.
‘Vlaanderen was dankzij coax en koper ooit de meest bekabelde regio van Europa. De overstap naar glasvezel komt echter te laat op gang. Vandaag heeft amper 28,3 procent van de Belgische huishoudens toegang tot fiber. Dat is het laagste cijfer van de 39 Europese landen waar de FTTH Council jaarlijks cijfers over vrijgeeft. Gelukkig kenden we vorig jaar de sterkste groei (+43%) van heel Europa.
* Gratis aansluiting op het netwerk van Fiberklaar. Indien je een abonnement afsluit met een deelnemende provider naar keuze kan die je een activeringsvergoeding aanrekenen. Informeer bij de deelnemende provider voor meer informatie.
Wie is Jo Van Gorp?
- Functie: Sinds 2 januari 2024 CEO van Fiberklaar
- Opleiding: Jurist
- Ervaring: Uitgebreide ervaring in telecom- en glasvezelindustrie – onder meer bij Telenet, Level3 Communications en MFS Communications.
In dit nieuwsartikel nemen we de inhoud over van een gesponsord artikel dat in De Tijd is verschenen:
https://www.tijd.be/partner/fiberklaar/toekomstklaar/fiber-is-de-steunpilaar-van-innovatie/10540429.html