Nieuws

Geel bij eerste provinciesteden met glasvezel

Geel - 18 mei 2021
Geel bij eerste provinciesteden met glasvezel

Blog_Geel2-1440x960

Primeur voor de provincie Antwerpen

  • Fiberklaar en Geel ondertekenen fiberovereenkomst
  • De ondertekening is de officiële start van een bredere campagne in Geel, dat één van eerste provinciesteden wordt met fiber
  • Burgemeester Vera Celis (N-VA) is blij om met Fiberklaar supersnel en stabiel internet te brengen naar inwoners van Geel
  • Gelenaars zullen dankzij revolutionaire FTTH of ‘Fiber to the Home’-technologie supersnel en stabiel onbeperkt dataverkeer ervaren
  • Gelenaars kunnen zich tijdens de Fibercampagne aanmelden en betalen dan geen aansluitingskosten voor de fiberaansluiting

Geel zal één van de eerste provinciesteden zijn met glasvezel in ons land. Fiberklaar koos de stad als eerste om zijn open fibernetwerk uit te rollen en de twee partijen ondertekenden gezamenlijk een fiberovereenkomst. “We zijn heel erg blij met de vele positieve reacties die we sinds de lancering van Fiberklaar uit verschillende hoeken kregen. De ondertekening van de overeenkomst is de officiële start in Geel, maar vormt slechts het begin van het traject dat we in de komende jaren samen met vele Vlaamse steden en gemeenten willen afleggen”, zegt CEO Rik Missault.

Fiberovereenkomst voor vlotte uitrol van fibernetwerk

Fiberklaar investeert meer dan tweeënhalf miljard euro om tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van fiber. Geel is als eerste aan de beurt en ondertekende samen met Fiberklaar een fiberovereenkomst. In die overeenkomst worden naast de gezamenlijke visie en de concrete doelstellingen ook een aantal principes en werkwijzen gedefinieerd. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de fasering en vergunningen van projecten, de locaties van de verdeelstations (PoP),  herbestratingsplannen en algemene processen die de administratieve werklast onder controle moeten houden voor alle partijen. Ook andere steden en gemeenten toonden reeds interesse in de plannen en de werkwijze van Fiberklaar.

“Onze contacten met het Geelse stadsbestuur verlopen erg positief en constructief. Wij kijken ernaar uit om Gelenaars digitale vrijheid te bieden met toegang tot fiber en dus bliksemsnel internet. Het allereerste bericht dat we via onze website ontvingen, kwam trouwens van een Gelenaar die stond te popelen om zich op ons netwerk aan te sluiten. Vandaag kunnen we niet alleen hem, maar ook veel van zijn stadsgenoten, zeer goed nieuws brengen”, lacht CEO Rik Missault.

 

Aanvang in mei

Na de ondertekening van de fiberovereenkomst, startte Fiberklaar begin mei met een lokale ludieke campagne op allerlei plekken in Geel om aan te kondigen dat Geel Fiberklaar wordt gemaakt. Nu volgt een uitgebreide informatiecampagne via o.a. webinars, informatiepunten, mailings en de media. De uitrol zelf vindt plaats van zodra er minstens 20% van de inwoners intekent voor de glasvezelaansluiting. Inwoners die tijdens de campagne intekenen op het aanbod van de telecomoperatoren krijgen de fiberaansluiting ter waarde van 495 euro* volledig gratis.
Op dit moment werkt Fiberklaar samen met een aannemer en het lokale bestuur aan het voorbereidend traject. Ook de fysieke uitrol zal steeds in overleg met het lokale bestuur en de inwoners gebeuren om zo weinig mogelijk overlast te creëren en, waar mogelijk, te laten samenvallen met andere geplande infrastructuurwerken. Het Geelse stadsbestuur is in ieder geval opgetogen over de komst van Fiberklaar en ziet de werken graag snel aanvangen.

“Wij zijn heel erg blij dat Fiberklaar ons deze primeur biedt. Dit project past perfect binnen de ambities van ons stadsbestuur om Geel klaar te stomen voor de toekomst en sneller internet te brengen naar onze inwoners. Dit is een eerste stap in die richting. We hopen dan ook dat de werken snel kunnen aanvatten”, zegt burgemeester Vera Celis (N-VA).

Eerste van verschillende steden

Naast de lancering in Geel, bereidt Fiberklaar ook de lancering voor in een rits andere provinciesteden in ons land.

“We zijn natuurlijk erg benieuwd naar de interesse van de Vlaming voor supersnel internet via glasvezel. Iedereen die interesse in fiber heeft, kan dat delen met ons via onze website – of rechtstreeks kenbaar maken aan hun gemeentebestuur”, zegt Missault.

Het Vlaamse fibernetwerk is open voor alle operatoren. De gebruiker kiest zelf zijn eigen telecomprovider die het meest geschikt is voor diensten zoals internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie. Vanaf de eerste dag bieden Proximus, Multifiber, RapidXS en edpnet hun diensten aan en verwacht wordt dat nog andere providers op de fiberkar zullen springen.

###

Wat is fiber?

Fiber is een draad van glas, zo dun als een haar. Dankzij deze vezel kunnen enorme hoeveelheden data via lichtsignalen verstuurd worden in heel korte tijd en over enorme afstanden. Een groot voordeel is dat de draad ongevoelig is voor invloeden van buitenaf waardoor er nooit negatief effect is op de datastromen.

De grote voordelen van glasvezel

Oneindige hoeveelheid data – We doen steeds meer dingen tegelijk online: gamen, Netflixen, bestanden downloaden, … Met fiberinternet kan je met meerdere mensen van je gezin probleemloos samen online zijn tegen lichtsnelheid, met een haarscherpe kwaliteit en zonder haperingen. Fiber kan namelijk virtueel oneindige hoeveelheden data aan en is klaar voor alle toekomstige ontwikkelingen.

Eigen aansluiting – Met fiber beschik je over je eigen aansluiting. Je hoeft jouw verbinding met niemand te delen en hebt geen last van digitale spitsuren. Zo is jouw verbinding steeds snel en stabiel en krijg je de internetsnelheid die beloofd wordt.

Slimme keuze voor je huis – De altijd betrouwbare lichtsnelheid van glasvezel is daarnaast ongeëvenaard voor zowel het verzenden als ontvangen van gegevens. In tegenstelling tot coax- of koperaansluitingen haal je met fiber de primus in huis.  Het kan bovendien voor een meerwaarde van je woning zorgen. Een slimme keuze dus!


* Adviesprijs inclusief btw. Consumenten die voor 26 juli 2021 een fiberabonnement afsluiten bij een van de deelnemende internetproviders en die aansluitbaar zijn, genieten een gratis aansluiting op het fibernetwerk van Fiberklaar.