Fiberklaar bestaat vandaag exact één jaar. Het Vlaamse glasvezelbedrijf startte met de heldere ambitie om tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van een aansluiting op zijn bliksemsnelle open fibernetwerk. En het werkt hard om dat plan te realiseren. In het eerste jaar richtte Fiberklaar zijn pijlen op 29 Vlaamse steden en gemeenten, goed voor 235.000 potentiële aansluitingen in uitvoering in verschillende provincies. Daarmee brengt Fiberklaar de toekomst van het internet naar een grote groep van Vlaamse gezinnen en bedrijven en wil het de fiberachterstand die ons land opliep ten opzichte van onze buurlanden inhalen.
Fiberklaar startte exact een jaar geleden met steile ambities en een duidelijk plan om mee te bouwen aan de glasvezelinfrastructuur die de fiberachterstand in onze regio moet inhalen. Met een investering van tweeënhalf miljard euro wil het anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens voorzien van een glasvezelaansluiting in huis tegen 2028.
Van start-up naar scale-up
Het netwerkbedrijf verliest geen tijd om die ambities waar te maken: het is op dit moment al actief in 29 steden en gemeenten in verschillende Vlaamse provincies. In Geel, Wetteren, Kontich, Aartselaar, Turnhout, Sint-Niklaas en Gent (Ledeberg) startte het al met de daadwerkelijke werken. In 22 steden en gemeenten lopen er lokale glasvezelcampagnes of zijn die al succesvol afgerond. Tussen nu en het einde van het jaar staan er nog tientallen steden en gemeenten op de planning.
Rik Missault, CEO Fiberklaar: “We zijn op één jaar tijd gegroeid van een start-up naar een uit de kluiten gewassen scale-up. Intussen zetten onze mensen en partners zich elke dag opnieuw in om de fiberachterstand in Vlaanderen bij te benen en digitale vrijheid te bieden aan inwoners in grote en kleine steden en gemeenten. Overal in Vlaanderen zijn mensen erg enthousiast over de mogelijkheden die glasvezel biedt en we zijn blij dat we een nog grotere groep mensen daarvan kunnen laten profiteren.”
Het afgelopen jaar organiseerde Fiberklaar 113 infomomenten voor de inwoners van de 29 steden en gemeenten waar ze intussen neerstreken.
De Vlaamse interesse in het glasvezelnetwerk bleek groot: het Fiberklaar team nam 1.100 telefoontjes op, reageerde op 1.250 berichten die binnenrolden via sociale media en beantwoordde 1.900 e-mails.
In totaal heeft het bedrijf zelf 87 mensen in dienst. Fiberklaar werkt samen met zeven partners om het netwerk aan te leggen. Bij die partners zijn dagelijks nog eens zeshonderd mensen actief voor Fiberklaar.
Vier internetproviders kozen het open netwerk van Fiberklaar om hun glasvezelpakketten tot bij hun klanten te brengen, dat zijn edpnet, RapidXS, Multifiber en Proximus. In de toekomst kunnen hier nog providers bij komen.
Consumenten die voor glasvezel kiezen, kunnen rekenen op betrouwbaar internet aan lichtsnelheid via een stabiele en kwaliteitsvolle hoogtechnologische aansluiting. Bovendien staat het gebruikers volledig vrij om te kiezen voor een internetprovider zonder telkens opnieuw werken in huis te moeten uitvoeren.
Verdere uitrol
In de rest van dit jaar schakelt Fiberklaar een versnelling hoger, met nog tientallen nieuwe steden en gemeenten op de planning – goed voor een potentieel van een kleine 200.000 bijkomende aansluitingen. Het netwerkbedrijf blijft zo op koers om zijn groeiambities waar te maken. Het bedrijf heeft ook nog rond de 30 vacatures te vullen in de komende maanden om mee te bouwen aan de uitrol van het netwerk.
“De uitrol van ons netwerk komt nu echt op kruissnelheid. Dit jaar nog starten we onze activiteiten op tientallen nieuwe locaties. Op die manier zitten we goed op schema om tegen 2028 anderhalf miljoen huishoudens aan te sluiten op ons open netwerk”, besluit Miranda Rombouts, Head of Construction bij Fiberklaar. Haar rol is onder andere om de steile ambities van Fiberklaar om te zetten in concrete bouwplannen en de uitrol ervan in steden en gemeenten.