Corporate

Fiberklaar legde al meer dan 1.000 km glasvezelkabels aan

Corporate - 4 november 2022
Fiberklaar legde al meer dan 1.000 km glasvezelkabels aan

 

Wij van Fiberklaar bereikten de kaap van 1.000 kilometer aangelegde glasvezel en boden meer dan een half miljoen gezinnen en bedrijven een gratis fiberaansluiting aan. Daarmee zorgen we voor een flinke versnelling in de uitrol van ‘Fiber to the Home’ in Vlaanderen.

Genoeg reden om onze feesthoedjes op te zetten. We vieren vandaag niet alleen Gimme Fibre Day, de internationale fiberfeestdag, maar ook onze inhaalbeweging in België. De miljoeneninvestering van Fiberklaar in Vlaanderen zorgt er mee voor dat de fiberdekkingsgraad in heel België impressionante groeicijfers weet op te tekenen. In totaal steeg de dekkingsgraad in ons land van 5,6% gezinnen met een glasvezelaansluiting (2020) naar 19% in september 2022. We verwachten eind dit jaar de kaap van 22% te bereiken. Straf!

1.000 kilometer op de fiberteller

In het afgelopen anderhalf jaar – sinds de opstart van Fiberklaar – deden we al heel straffe dingen:

  • We legden al 1.000 kilometer glasvezel in de grond.
  • We zijn actief in meer dan 60 steden en gemeenten.
  • We boden meer dan 500.000 inwoners een gratis fiberkabel aan.
  • We tellen 100 interne medewerkers en 600 medewerkers bij de constructiepartners.

Rik Missault, CEO van Fiberklaar, kijkt tevreden naar de snelheid waarmee Vlaanderen z’n fiberachterstand inhaalt: “De miljoeneninvestering van de voorbije maanden is fundamenteel om inwoners in Vlaanderen toegang te kunnen geven tot onze digitale samenleving. We merken dat ook steeds meer steden en gemeenten dat inzien en graag met ons willen samenwerken om ook bij hen glasvezel uit te rollen.”

Ambitieus vandaag én in de toekomst

We blijven fantastisch werk leveren om fiber versneld uit te rollen in Vlaanderen. Ons doel? Tegen 2028 anderhalf miljoen woningen klaarmaken voor ons open netwerk. “Alle teams leveren fantastisch werk om fiber versneld uit te rollen in Vlaanderen. We blijven onze processen verfijnen, om zo nog beter te doen en kwalitatiever werk te leveren. Transparante communicatie met de steden en gemeenten waarin we actief zijn, staat daarbij centraal. Er waren groeipijnen, maar dankzij de constructieve samenwerking konden we die altijd snel verhelpen”, vertelt Miranda Rombouts, Head of Construction.

Hét open fibernetwerk als katalysator

Ons open ‘Fiber to the Home’-netwerk biedt tal van voordelen voor consumenten. Zij beslissen zelf met welke deelnemende provider ze in zee gaan en kiezen een abonnement op maat – dat ze achteraf makkelijk kunnen veranderen. Bovendien geloven we er ook steevast in dat meer mensen ons fibernetwerk zullen gebruiken, omdat ze gerichter keuzes kunnen maken die passen bij hun gebruiksprofiel.

Een gratis fiberkabel

Een woning laten aansluiten op het Fiberklaar-netwerk is volledig gratis, en da’s met een reden. Missault: “Het is een grote investering voor ons, maar zo houden we drempel voor bewoners bewust zo laag mogelijk. Er is ook geen enkele abonnementsverplichting bij een van de deelnemende internetproviders wanneer een woning wordt aangesloten. Een huisaansluiting kost consumenten dus niets, maar creëert wel extra opties in de toekomst.”

Gimme Fibre Day, dé fiberfeestdag

Sinds 2013 vieren we op 4 november de verjaardag van Sir Charles Kuen Kao. Hij won in 2009 de Nobelprijs voor Natuurkunde voor zijn baanbrekende resultaten in de optische communicatie. Zonder het onderzoek van Kuen Kao geen fiber zoals we dat vandaag kennen.