Nieuwsbericht

“Fiber is cruciaal om een innovatieleider te blijven”

PFK_0066

De nieuwste editie van het European Innovation Scoreboard rangschikt België én Vlaanderen bij het selecte kransje van innovatieleiders in de Europese Unie, en dat al voor het derde jaar op rij. Ons land mag zichzelf hiervoor terecht een schouderklopje geven, zegt Fiberklaar-CEO Rik Missault, maar laat het geen uitnodiging zijn om genoegzaam achterover te gaan leunen. Want als we ook in toekomst een innovatieleider willen blijven, dan hebben we als maatschappij een toekomstgerichte infrastructuur nodig. Op digitaal vlak betekent dit investeren in een performant datanetwerk.

Met Fiberklaar willen we voor eind 2028 1,5 miljoen woningen in Vlaanderen aansluiten op ons fibernetwerk. Een inhaaloperatie die broodnodig is, want onze honger naar data is niet te stillen, zo blijkt uit cijfers van het BIPT. In België groeide het totale dataverbruik op vijf jaar tijd van 6,1 exabytes in 2018 naar 15 exabytes in 2022. Dat betekent dat ons totale dataverbruik in die periode meer dan verdubbeld is. De gemiddelde jaarlijkse groei wereldwijd is met 32 procent zelfs nog indrukwekkender.

De groei van ons dataverbruik is onlosmakelijk verbonden met de capaciteit van onze huidige kopernetwerken. Uit een studie van Arthur D. Little blijkt dat één adres in België in 2022 gemiddeld 222 gigabyte data per maand verbruikte. Met dat gemiddelde zitten we op hetzelfde niveau als onze buurlanden. Een aantal andere Europese landen – zoals Spanje, Portugal, Letland en de Scandinavische landen - scoort een pak hoger. Ter vergelijking: een Spaans adres verbruikt gemiddeld 272 gigabytes data per maand. Niet toevallig zijn het allemaal landen die de voorbije jaren zwaar ingezet hebben op de uitrol van ‘fiber to the home’ (FTTH). Doordat onze bestaande netwerken verouderd zijn en nog maar moeilijk verbeterd kunnen worden, zal de groei van ons dataverbruik in de toekomst afgeremd worden, zo voorspelt dezelfde studie. En dat is geen goede zaak.

Meer dan twee derde van onze groei in dataverkeer is te wijten aan het toenemende belang van video. Een cijfer dat in de toekomst enkel nog zal toenemen, vooral doordat we steeds vaker thuiswerken en lineair tv-kijken inruilen voor streaming. Tot voor kort probeerden de internetproviders elkaar te overtroeven door steeds hogere downloadsnelheden aan te bieden, maar in de toekomst zal een hoge uploadsnelheid minstens even belangrijk worden. Vandaag scoort België op dit punt ronduit ondermaats, met een gemiddelde uploadsnelheid van minder dan 20Mbps. Daarmee staan we wereldwijd op plaats 46 volgens de Speedtest van Ookla. Ook hier geven landen die van FTTH een speerpunt gemaakt hebben de toon aan. Zo heeft Spanje een gemiddelde uploadsnelheid van bijna 140Mbps. Een leidende innovatieve economie zoals Singapore heeft zelfs een uploadsnelheid van ongeveer 200Mbps, of tien keer meer dan België.

Fiberklaar heeft er resoluut voor gekozen om een point-to-point-netwerk aan te leggen, wat – behalve bliksemsnel en stabiel internet - niet alleen zorgt voor een verbeterde latency (dit is de reactietijd die een netwerk nodig heeft om een actie van de gebruiker te verwerken, red.) maar meteen ook een oplossing biedt voor het digitale spitsuur. Dankzij een point-to-point-connectie heeft het aantal gebruikers dat tegelijkertijd online is geen impact op de snelheid, want elke woning krijgt zijn eigen fiberkabel.

We stellen bij Fiberklaar verheugd vast dat 70 tot 80 procent van de consumenten een aansluiting wil op ons fibernetwerk. Dat hoge percentage toont duidelijk aan dat de Vlaming niet meer gelooft in de bestaande netwerken. FTTH is cruciaal om de groei van het dataverkeer te ondersteunen. Meer nog, FTTH laat ook toe om vraagpieken, zoals tijdens de Covid-pandemie, meteen te beantwoorden. Het is dus van groot maatschappelijk belang dat we ons land zo snel mogelijk klaarmaken voor het dataverkeer van de toekomst.

Rik Missault

CEO Fiberklaar

Bekijk alle nieuwsberichten