Opinie

Opinie | De aanleg van glasvezel is een kwestie van nationaal belang

Corporate - 24 augustus 2023
Het nationaal belang van glasvezel | Fiberklaar

Het European Innovation Scoreboard rangschikt België én Vlaanderen al voor het derde jaar op rij bij het selecte kransje van innovatieleiders in de Europese Unie. Ons land mag hierop terecht trots zijn, maar laat ons nog niet genoegzaam achterover leunen. Want willen we een innovatieleider blijven, dan hebben we een toekomstgerichte infrastructuur nodig. En dat betekent ook: investeren in een performant datanetwerk. 

Met Fiberklaar willen we voor eind 2028 1,5 miljoen woningen in Vlaanderen aansluiten op ons fibernetwerk. Die inhaaloperatie is broodnodig, want onze honger naar data is niet te stillen. Dat blijkt uit cijfers van het BIPT. In België groeide het totale dataverbruik op jaar tijd van 6,1 exabytes in 2018 naar 15 exabytes in 2022. Dat is meer dan een verdubbeling van ons totale dataverbruikWereldwijd spreken we zelfs van een gemiddelde jaarlijkse groei met 32 procent. 

Verouderde netwerken remmen groei 

De groei van ons dataverbruik is onlosmakelijk verbonden met de capaciteit van onze huidige kopernetwerken. Uit een studie van Arthur D. Little blijkt dat één adres in België in 2022 gemiddeld 222 gigabyte data per maand verbruikte. Daarmee zitten we op hetzelfde niveau als onze buurlanden. Een aantal andere Europese landen – zoals Spanje, Portugal, Letland en de Scandinavische landen – scoort een pak hoger. Ter vergelijking: een Spaans adres verbruikt gemiddeld 272 gigabytes data per maand.  

Niet toevallig zetten de bovenstaande landen de voorbije jaren zwaar in op de uitrol van ‘fiber to the home’ (FTTH). Doordat onze bestaande netwerken nog maar moeilijk te verbeteren zijn, zal de groei van ons dataverbruik in de toekomst afgeremd worden, zo voorspelt dezelfde studie. En dat is geen goede zaak. 

Uploadsnelheid wint aan belang 

Meer dan twee derde van onze groei in dataverkeer komt door videogebruik. Een cijfer dat in de toekomst enkel nog zal toenemen, vooral omdat we steeds vaker thuiswerken en lineair tv-kijken inruilen voor streaming. Tot voor kort probeerden de internetproviders elkaar te overtroeven met een opbod van hoge downloadsnelheden, maar in de toekomst wordt een hoge uploadsnelheid minstens even belangrijk – onder meer om snel video te delen, bestanden in de cloud te plaatsen, of te gamen.  

CEO fiber

Qua uploadsnelheid
staan we wereldwijd 
pas op de 46ste plaats.

Rik Missault, CEO Fiberklaar

Vandaag scoort België op dit punt ronduit ondermaats, met een gemiddelde uploadsnelheid van minder dan 20Mbps. Daarmee staan we wereldwijd op plaats 46, volgens de Speedtest van Ookla. Ook hier zetten landen die van FTTH een speerpunt maken de toon. Zo heeft Spanje een gemiddelde uploadsnelheid van bijna 140Mbps. En een leidende innovatieve economie zoals Singapore zelfs zo’n 200Mbps, of 10 keer meer dan België. 

Gedaan met het digitale spitsuur 

Fiberklaar kiest resoluut voor een point-to-point-netwerk. Dat zorgt voor bliksemsnel en stabiel internet en een verbeterde latency (reactietijd). En het biedt daarmee meteen een oplossing voor het digitale spitsuur. Dankzij een point-to-point-connectie heeft het aantal gebruikers dat tegelijkertijd online is geen impact op de snelheid, want elke woning krijgt zijn eigen fiberkabel. 

70 tot 80 procent van de consumenten wil 
een aansluiting op ons fibernetwerk.

Rik Missault, CEO Fiberklaar

We stellen bij Fiberklaar verheugd vast dat 70 tot 80 procent van de consumenten een aansluiting wil op ons fibernetwerk. FTTH is cruciaal om de groei van het dataverkeer te ondersteunen. Meer nog, FTTH laat ook toe om vraagpieken, zoals tijdens de Covid-pandemie, meteen te beantwoorden. Het is dus van groot maatschappelijk belang dat we ons land zo snel mogelijk klaarmaken voor het dataverkeer van de toekomst. 

Rik Missault
CEO Fiberklaar

Wie is Rik Missault?

  • Huidige functie: Sinds 25 maart 2021 CEO van Fiberklaar
  • Opleiding: Burgerlijk Ingenieur Elektronica & MBA
  • Achtergrond: Uitgebreide ervaring in de telecom- en bouwsectoren bij bedrijven als Alcatel, Enfinity, Matexi en ION.

PFK_0009-1