Nieuws

Eerste spadesteek: werken gaan officieel van start in Geel

Geel - 20 september 2021
Eerste spadesteek: werken gaan officieel van start in Geel

Eerste-spadesteek-Geel-002

Fiberklaar is nu echt van start gegaan met zijn werken. In Geel werd afgelopen vrijdag de symbolische eerste spadesteek gezet waarmee de grondwerken voor het fibernetwerk van Fiberklaar in Vlaanderen van start gingen.

Fiberklaar gaat nu ook officieel van start met de uitrol van zijn glasvezelnetwerk in Vlaanderen. Het bedrijf heeft de ambitie om een verankerde investering te doen van meer dan tweeënhalf miljard euro en tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van een fiberaansluiting in huis. Daarmee realiseert de speler een investering met de grootte van de werken aan de Oosterweelverbinding. 

Fiberklaar wil fiberaansluitingen toegankelijk maken voor de inwoners van kleinere gemeenten en provinciesteden, niet enkel voor wie in grotere (centrum)steden woont. Met de eerste spadesteek in Geel gaan de infrastructuurwerken in Vlaanderen nu ook effectief van start.  

“Als één van de eerste provinciesteden waar fiber aangelegd wordt zijn we natuurlijk erg trots. Heel wat Gelenaars kunnen gaan genieten van een snellere internetverbinding, waarmee we de stad klaarstomen voor de toekomst”, zegt burgemeester Vera Celis (N-VA).

Symbolische eerste spade 

De infrastructuurwerken gaan nu officieel van start: in Geel alleen al wordt het fibernetwerk 149 kilometer lang, en gaat langs 11870 huizen. De werken starten nu al, waarna de eerste inwoners van de stad in het eerste kwartaal van 2022 zullen kunnen genieten van een fiberverbinding in de woning. De werken lopen tot het eerste kwartaal van 2023. Wie fiber in huis haalt zit goed voor de toekomst, want de capaciteit van zo’n kabel is virtueel oneindig. 

“Het enthousiasme van de Gelenaren geeft ons een extra duwtje in de rug: de Vlamingen zijn klaar voor de toekomst. De eerste spadesteek die we vandaag gezet hebben is niet alleen voor Geel erg symbolisch, maar ook voor heel Vlaanderen”, zegt Rik Missault, CEO van Fiberklaar. “Deze werken zijn een eerste belangrijke mijlpaal in het verhaal dat we in Vlaanderen samen met onze partners willen schrijven de komende jaren.”

Het fibernetwerk van Fiberklaar is open voor alle operatoren. De gebruiker kiest zelf zijn eigen telecomprovider die het meest geschikt is voor diensten zoals internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie. Vanaf de eerste dag bieden Proximus, Multifiber, RapidXS en edpnet hun diensten aan en verwacht wordt dat nog andere providers op de fiberkar zullen springen.  

FOTO: Onder meer burgemeester Vera Celis (midden), CEO van APK Group Maarten Broens (tweede van links) en Fiberklaar-CEO Rik Missault (tweede van rechts) staken symbolisch de eerste spade in de grond.