Lokaal

Maldegem krijgt fiberprimeur in Meetjesland

Maldegem - 19 augustus 2022
Maldegem krijgt fiberprimeur in Meetjesland

Fiberklaar viert de uitrol van haar glasvezelnetwerk in Maldegem met een officiële eerste spadesteek. Het feestelijke moment vond plaats in aanwezigheid van burgemeester Koenraad De Ceuninck, schepen van Openbare Werken Danny Vannevel, commercieel directeur van Fiberklaar Nicholas De Walsche en aannemer MIH. Fiberklaar werkt voor de aanleg nauw samen met het lokaal bestuur en het ervaren team van de aannemer dat de werken in goede banen leidt. Maldegem wordt zo de eerste gemeente in het Meetjesland die aangesloten wordt op het glasvezelnetwerk van Fiberklaar. De uitrol in Maldegem omvat 7.374 potentiële huisaansluitingen, goed voor 113,69 km glasvezelkabel. Inwoners kunnen een gratis huisaansluiting aanvragen zolang de aannemer in Maldegem aan de slag is.

Fiberklaar rolt in Vlaanderen zijn open glasvezelnetwerk uit met de ambitie om tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van een huisaansluiting. Het Vlaamse nutsbedrijf heeft hiervoor tweeënhalf miljard euro veil.  

Eerder dit jaar kondigde Fiberklaar de komst van het fibernetwerk aan in Maldegem met een uitgebreide informatiecampagne en vandaag gaat de eerste spade in de grond. Het glasvezelnetwerk in Maldegem omvat 7.374 potentiële huisaansluitingen, goed voor 113,69 km glasvezelkabel.

Burgemeester Koenraad De Ceuninck reageert: “Het is een eer om de eerste gemeente te zijn in het Meetjesland die deze stap zet. Tegelijk is het een bewijs dat Maldegem een innovatieve, vooruitstrevende gemeente is. Het glasvezelnetwerk van Fiberklaar biedt een extra troef voor onze inwoners, die zo klaar zijn voor de toekomst en toegang krijgen tot de internettechnologie van morgen.”

Nicholas De Walsche, commercieel directeur van Fiberklaar: “We zijn fier om vandaag in de Maldegem de eerste spade in de grond te steken. De Maldegemnaars toonden heel veel interesse voor een gratis aansluiting op het Fiberklaar-netwerk. We kijken ernaar uit om de goede samenwerking met het Maldegemse gemeentebestuur verder te zetten. Dit is een mooie nieuwe stap in onze glasvezelambities in Vlaanderen.”

Aannemer MIH is onlangs gestart met de werken. Wanneer de aannemer een nieuwe straat wil aansnijden, krijgen alle bewoners enkele dagen op voorhand een brief in de bus met de nodige praktische informatie. De werken in Maldegem moeten in het najaar van 2023 volledig afgerond zijn.

Klaar voor digitale toekomst 
Met een huisaansluiting van Fiberklaar zijn de inwoners van Maldegem klaar om de digitale toekomst in huis te halen. De capaciteit van een glasvezelkabel is virtueel oneindig en bovendien is het glasvezelnetwerk bliksemsnel en zeer stabiel. Fiberklaar biedt zelf geen internetabonnementen aan, maar stelt zijn netwerk open voor alle operatoren. Dat wil zeggen dat inwoners van Maldegem de vrije keuze hebben voor de telecomprovider die het meest geschikt is voor diensten zoals internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie. 

Op dit moment bieden Proximus, edpnet, Multifiber en RapidXS hun diensten aan op het netwerk van Fiberklaar. Verwacht wordt dat in de toekomst nog andere providers op de fiberkar zullen springen. 

Inwoners die nog geen gratis aansluiting op het glasvezelnetwerk van Fiberklaar hebben aangevraagd kunnen dit doen via de website www.fiberklaar.be/maldegem

Aannemer MIH voert de werkzaamheden in Maldegem uit. Heb je vragen over de aanleg van fiber in jouw buurt? Neem dan rechtstreeks contact op met aannemer MIH via mih@fiberklaar.be of het nummer 03 653 43 60 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur)

Voor algemene vragen over een fiberaansluiting, kun je terecht bij Fiberklaar via service@fiberklaar.be of 078 31 99 87. Via onze adreschecker kun je nagaan of jouw adres in een aansluitbare zone ligt.