Nieuws

Eerste spadesteek aanleg fibernetwerk in Wetteren

Wetteren - 29 oktober 2021
Eerste spadesteek aanleg fibernetwerk in Wetteren

Wetteren-eerste-spadesteek-1536x1152

In Wetteren werd vandaag de symbolische eerste spadesteek gezet waarmee de grondwerken voor het fibernetwerk van Fiberklaar in de gemeente van start gingen. Wetteren wordt zo één van de eerste gemeentes met glasvezel in ons land. Na de symbolische eerste spadesteek, start Fiberklaar er met de grondwerken. Fiberklaar werkt daarvoor nauw samen met het lokaal bestuur en een ervaren team van aannemer APK Group dat de werken in goede banen leidt.

Fiberklaar ging recent officieel van start met de uitrol van zijn glasvezelnetwerk in Vlaanderen. Het bedrijf heeft de ambitie om een verankerde investering te doen van meer dan tweeënhalf miljard euro en zo tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van een fiberaansluiting in huis. Daarmee realiseert de speler een investering met de grootte van de werken aan de Oosterweelverbinding.

Fiberklaar wil fiberaansluitingen toegankelijk maken voor de inwoners van kleinere gemeenten en provinciesteden, niet enkel voor wie in grotere (centrum)steden woont. De eerste spadesteek in Wetteren neemt Fiberklaar de volgende stap in de uitrol van Fiber in Vlaanderen.

Schepen van ICT Robbe De Wilde (Groen&Co): “We zijn trots dat Wetteren één van de eerste gemeenten is waar fiber uitgerold wordt. Zeker nu steeds meer mensen ook van thuis uit werken, bieden we onze mede-Wetteraars graag de best mogelijk internetaansluiting.”

“De werken zijn samen met Fiberklaar en aannemer APK Group goed voorbereid. Als alles goed gaat zullen we de komende decennia de vruchten kunnen plukken van het netwerk dat vanaf vandaag wordt uitgerold”, aldus schepen van Openbare Werken Katrien Claus (CD&V).

Eerste spadesteek in Wetteren

De infrastructuurwerken in de gemeente gaan nu officieel van start: in Wetteren alleen al wordt het fibernetwerk 80 kilometer lang, en gaat langs 9000 huizen. Wetteren is verdeeld in vier deelgebieden. De werken starten nu, waarna de eerste inwoners van de gemeente rondhet tweede kwartaal van 2022 zullen kunnen genieten van een fiberverbinding in hun woning. De werken lopen tot het eerste kwartaal van 2023. Wie fiber in huis haalt zit goed voor de toekomst, want de capaciteit van zo’n kabel is virtueel oneindig.

“De uitrol van fiber in Vlaanderen begint nu echt snelheid te maken. De Vlaming loopt warm van fiber in de eigen woonkamer, dat merken we ook in Wetteren: we zijn klaar voor de toekomst”, zegt Rik Missault, CEO van Fiberklaar. “De uitrol in Wetteren is een belangrijke stap in het verhaal van fiber in Vlaanderen, waarin Fiberklaar een erg belangrijke rol speelt.”

Het fibernetwerk van Fiberklaar is open voor alle operatoren. De gebruiker kiest zelf zijn eigen telecomprovider die het meest geschikt is voor diensten zoals internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie. Vanaf de eerste dag bieden Proximus, Multifiber, RapidXS en edpnet hun diensten aan en verwacht wordt dat nog andere providers op de fiberkar zullen springen.  

Foto: eerste spadesteek in Wetteren met Fiberklaar CEO Rik Missault en schepenen Robbe De Wilde en Katrien Claus.