Inspiratie

Dado Van Peteghem: “Artificiële intelligentie zal ons onderwijs radicaal veranderen.”

Toekomstklaar - 6 maart 2024
Dado Van Peteghem: “Artificiële intelligentie zal ons onderwijs radicaal veranderen.”

The Times They Are A-Changin'. Dat wist de Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan lang geleden al, toen hij in 1964 deze wereldberoemde song uit zijn gitaar en mondharmonica toverde. Maar dat de wereld zó snel zou veranderen als na de geboorte van het internet, dat had ook hij niet kunnen voorspellen. “De nieuwe generatie jongeren groeit op in virtuele werelden en online communities. Deze jongeren creëren met avatars een digitale laag op hun fysieke leefwereld. Het internet evolueert van 2D en een focus op gebruiksgemak naar 3D en onderdompelende ervaringen”, weet Dado Van Peteghem, expert in digitale transformatie en auteur van het onlangs verschenen boek ‘The Virtual Economy’. 

Dado Van Peteghem gaf over dit onderwerp ook een sessie. Die bekijk je hier.

Je zegt dat het internet tot leven komt. Begrijp je dat deze stelling heel wat mensen de wenkbrauwen zal doen fronsen?

Dado Van Pethegem “Absoluut. Internet vervult vandaag voor de meesten onder ons drie functies: het is een onuitputtelijke bron van informatie, een grote digitale supermarkt en een plaats om te connecteren met andere mensen. Maar voor heel wat jongeren is het al veel meer. Ik ben een kind van de jaren tachtig. Ik ben opgegroeid met de Game Boy en Super Mario Bros. Ik heb midden de jaren negentig de geboorte meegemaakt van het internet. Tien jaar later was er de opkomst van de sociale media, met Facebook en Twitter op kop. Daarna kwamen de smartphones en de tablets, met de eerste iPhone in 2007. En het gaat almaar sneller. Vandaag staan we voor de volgende golf. Sinds de lancering van ChatGPT in november 2022 is artificiële intelligentie brandend actueel. Ook 3D, virtual en augmented reality doen hun verdere intrede.

“Het internet evolueert van 2D en een focus op gebruiksgemak naar 3D en onderdompelende ervaringen.”

Kinderen spenderen tegenwoordig veel tijd in virtuele werelden, zoals Fortnite, Minecraft en Roblox. Om zich in deze virtuele werelden te onderscheiden van de anderen, kopen ze virtuele assets waarmee ze hun ‘avatar’ of personage aankleden. Bekende merken zoals Ralph Lauren en Gucci spelen daar op in en proberen via deze virtuele werelden connecties te maken met de jongeren, want zij zijn hun toekomstige generatie klanten. Deze virtuele assets kunnen ook verhandeld worden, wat het begin is van de virtuele economie. Zo werd een virtuele handtas van Gucci in Roblox verkocht voor meer geld dan de fysieke handtas. Ook Nike heeft al snel ingezien dat er een toekomst ligt in virtuele fashion. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld virtuele sneakers, waarmee jongeren zich onderscheiden en een virtuele identiteit kunnen aanmeten.

Ook dichter bij huis zijn er al experimenten in die zin. Zo heeft JBC binnen Roblox een omgeving gebouwd om samen met zangeres Camille een nieuwe kledinglijn voor te stellen. Ze doen dat omdat jongeren moeilijk bereikbaar zijn via de klassieke kanalen. Ook Pukkelpop heeft hiermee al geëxperimenteerd door een liveconcert te vertalen naar de virtuele wereld in de Pukkelpop-omgeving in Roblox.”

Wie is...

Dado Van Pethegem

Dado Van Peteghem is een toonaangevende expert in de digitale sector. Hij is Founding partner bij het adviesbureau Imagin3 Studio, medeoprichter van Social Seeder en Speakersbase, en geeft meer dan 150 speeches in binnen- en buitenland rond thema’s als digitale disruptie en transformatie, social media en startups. Dado helpt organisaties bij hun digitale bedrijfsvoering, het uittekenen van visie en strategie en hij zet samenwerkingen op met startups, incubators en technologiepartners. Hij schreef ook vier toonaangevende boeken: "Digital Transformation" (2014) met Jo Caudron, "Corporate Venturing" (2018) met Omar Mohout, "Metasystems" (2020) met Nils van Dam, en “The Virtual Economy” (2023).

FTS_0062

Eén deelaspect van deze nieuwe golf vanhet internet – artificiële intelligentie – zalvolgens jou een enorme impact hebbenop onze maatschappij. Een impact die weonmogelijk kunnen overschatten.

Dado “Bill Gates, founding father van Microsoft, stelt dat artificiële intelligentie of AI de hele wereld zal veranderen, net zoals ooit de personal computer dat gedaan heeft. Je moet AI beschouwen als de collega die altijd beschikbaar is, een collega die ook nog eens beschikt over een bijzonder hoog IQ. Zo wordt het IQ van ChatGPT, de bekendste vorm van AI, vandaag geraamd op 150, wat al heel ver boven het gemiddelde IQniveau is. En ChatGPT wordt nog elke dag slimmer. Men verwacht dat het IQ-niveau de komende 3 tot 5 jaar nog tien keer zal versterkt worden.

“AI is een collega die altijd beschikbaar is en bovendien ook nog eens beschikt over een bijzonder hoog IQ.”

Onheilsprofeten beweren dat AI miljoenen jobs zal vernietigen, maar dat is volgens mij niet het geval. Er zal ontegensprekelijk een impact zijn op onze arbeidsmarkt. Maar AI zal geen mensen vervangen. Mensen zullen vervangen worden door mensen die AI gebruiken. Het is dan ook zeer belangrijk dat we ons continu bijscholen als we niet willen achterblijven. In een job moeten we op zoek gaan naar een goed evenwicht tussen mens en machine. Sommige zaken zullen beter en sneller uitgevoerd kunnen worden door AI, andere niet.

“AI zal geen mensen vervangen. Mensen zullen vervangen worden door mensen die AI gebruiken.”

Ik maak graag de vergelijking met de evolutie die de job van boer heeft doorgemaakt. Eerst deed de boer alles manueel, daarna kwam de tractor en later volgden nog vele andere technologische vernieuwingen. De job is geëvolueerd van heel manueel naar heel computergestuurd. De job bestaat dus nog, maar is radicaal veranderd door de intrede van technologie.

Boeren die voor die veranderingen openstonden, zijn vandaag nog altijd actief. En dat zal hetzelfde zijn met AI. Het creatieve proces zal vaker worden overgenomen door machines, maar we hebben nog altijd mensen nodig die de machines instructies moeten geven en achteraf een selectie moeten maken van de output.”

Je geloof in de vooruitgang is ontroerend, maar wordt niet door iedereen gedeeld. Zo schoot de Italiaanse regering recent nog collectief in een kramp als het gaat over artificiële intelligentie. Zij spreken niet over AI, maar over ‘ai, ai, ai, ai, ai’. Hoe zit dat bij ons?

Dado “Ik vrees dat onze politici vandaag hier nog veel te weinig mee bezig zijn. Andere landen staan daar al veel verder in. Zo heeft Dubai niet alleen een ‘Center of AI’, maar zelfs ook een ‘Minister of AI’. We moeten daar veel meer in investeren. De impact op de maatschappij, zowel op jobniveau als op het niveau van de hele economie, is zo groot dat we daar veel meer aandacht moeten aan besteden.”

Jobs zullen dan misschien niet verdwijnen, maar zeker wel fel veranderen. Is ons onderwijs daar op voorbereid?

Dado “Ik denk het niet. We evolueerden de voorbije jaren razendsnel van een klassiek schoolbord over projectoren en PowerPointpresentaties naar klassen die uitgerust zijn met iPads en tablets met games om spelenderwijs dingen aan te leren. De volgende stroom vernieuwingen zal heel sterk AI-gedreven zijn en met virtuele werelden werken. Leerkrachten staan vandaag vaak voor overvolle klassen en hebben maar een beperkte tijd om kennis over te dragen. Kinderen die meer aandacht nodig hebben, zullen geholpen kunnen worden door een soort van AI-leerkrachten die maatwerk kunnen bieden.”

Herbekijk de sessie van Dado

Dado Van Peteghem
Ondernemer, keynote speaker, auteur en expert in de digitale sector.

Virtuele economie - Hoe de kracht van samenwerkingen en vertrouwen u kan voorbereiden op de virtuele economie.

Schrijf je in Lees meer

Over Dado Van Peteghem:

Dado Van Peteghem is één van de toonaangevende experten in de digitale sector. Hij is Founding partner bij het adviesbureau Duval Union Consulting, medeoprichter van Social Seeder en Speakersbase, en geeft meer dan 150 speeches in binnen- en buitenland rond thema’s als digitale disruptie en transformatie, social media en startups.

Dado is de auteur van drie toonaangevende boeken: "Digital Transformation" (2014) met Jo Caudron, "Corporate Venturing" (2018) met Omar Mohout en "Metasystems" (2020) met Nils van Dam. Later dit jaar komt zijn vierde boek uit getiteld “The Virtual Economy”.

Dado helpt organisaties bij hun digitale bedrijfsvoering, het uittekenen van visie en strategie en hij zet samenwerkingen op met startups, incubators en technologiepartners. De voorbije tien jaar heeft Dado talrijke organisaties getransformeerd door digitaal te injecteren in hun DNA en activiteiten.

Over de sessie:

Er staat een nieuwe generatie klaar, opgroeiend in virtuele werelden en online communities. Ze denken en handelen anders, van vrije tijd over werk en alles daartussenin. De derde golf van het internet ontvouwt zich voor onze ogen, maar welke kansen zal de opkomende virtuele economie creëren voor bedrijven, overheden & de samenleving in het algemeen? 

Hoe kan u mee met een toekomst vol artificiële intelligentie, virtuele omgevingen en blockchains? 

Dado leidt u door de verschillende lagen van de virtuele economie en hoe u door de kracht van samenwerkingen en vertrouwen u kan voorbereiden op de veelbelovende toekomst.

Of lees ons magazine 'Toekomstklaar'