Nieuwsbericht

De 100ste POP van Fiberklaar staat in Zottegem

ZOTEM01aZOTEM01b

De 100ste PoP van Fiberklaar is een feit. Op 25/5/23 werd hij geplaatst in Zottegem in de Hazestraat tijdens het vroege ochtend gloren. Niet veel later op dezelfde dag was 101 al aan de beurt. Allebei in Zottegem.

Voor degene die niet vertrouwd zijn met de term POP. Dit is de afkorting van Point of Presence. Het is een bovengronds verdeelpunt, een technische cabine eigenlijk van waaruit zo’n 3000 adressen kunnen aangesloten worden op het fibernetwerk.

Wat moet je weten over een POP?

In een stad/gemeente staan meerdere POPs die met elkaar verbonden worden om zo alle aansluitbare adressen te kunnen voorzien van fiber. Eén van de POPs is de hoofd-POP (LC=lokale centrale) van waaruit het licht vertrekt naar de andere POPs. In Zottegem zullen er in totaal 4 geplaatst worden.

Een vraag die we vaak krijgen: is er stralingsgevaar? Hier kunnen we volmondig neen op antwoorden. En er is ook geen geluidsoverlast. De POP is ontworpen om te voldoen aan de strengste geluidsnormen (VLAREM II). Dit wil zeggen dat er in een straal van 3 meter rondom de POP (en 1m van de deur) geen storende geluiden merkbaar zijn als de POP op 100% van zijn capaciteit functioneert. 

Nu vieren we de 100ste POP maar nog voor het einde van 2023 staat de 200ste POP op de planning. We zijn op kruissnelheid. Samen maken we Vlaanderen verder klaar voor het internet van de toekomst.

 

Bekijk alle nieuwsberichten