Nieuwsbericht

Fiberklaar heeft al meer dan 2.200 kilometer glasvezelnetwerk aangelegd

De Vlaamse netwerkbeheerder Fiberklaar verdubbelde de afgelopen zes maanden zijn open glasvezelnetwerk voor supersnel internet tot meer dan 2.200 kilometer. De netwerkbeheerder startte met de uitrol in maart 2021 en kondigde de eerste 1.000 kilometer aan in november 2022. Sindsdien is het aantal aangelegde kilometers méér dan verdubbeld en is het al actief in meer dan 80 Vlaamse gemeenten. “Deze tempoversnelling is broodnodig, want recente Europese cijfers bevestigen dat ons land nog steeds Europees hekkensluiter is”, zegt Fiberklaar-CEO Rik Missault.

FBK-Slides6 V2

Onlangs publiceerde de organisatie FTTH Council Europe een nieuw rapport over de glasvezeldekking in Europa. Ons land bengelt met een dekkingsgraad van 20,7 % in 2022 helemaal achteraan, ondanks de uitrol die onder andere door Fiberklaar is gestart in 2021. Nederland doet het in de middenmoot met 67,6% dekking heel wat beter. 

 “De glasvezeluitrol die we vandaag realiseren is noodzakelijk om op lange termijn een snel en stabiel netwerk te garanderen. Ons land had zeker een goede positie op vlak van connectiviteit, maar die ebt stilaan weg, want door het toenemende aantal digitale applicaties en het toegenomen dataverbruik heeft onze digitale snelweg steeds meer capaciteit nodig. We zullen met meer mensen en grotere datavolumes over dit datanetwerk communiceren”, zegt Karen Van De Woestyne, Head of Business Development bij Fiberklaar.  

De netwerkbeheerder verdubbelde de afgelopen zes maanden zijn open glasvezelnetwerk  tot meer dan 2.200 km. Daarmee is de digitale snelweg van Fiberklaar vandaag 1000 km langer dan de Vlaamse autosnelwegen. Karen Van De Woestyne: “De tempoversnelling is een opsteker, maar als we onze Europese plaats als hekkensluiter willen verlaten, moet het nog beter. We blijven dit doen met oog voor kwaliteit en veiligheid. De kwaliteit van onze aannemers, goede communicatie met bewoners en nauw overleg met lokale besturen zijn voor ons de drie belangrijkste prioriteiten.”   

 1,5 miljoen aansluitingen tegen 2028 

 Fiberklaar heeft de ambitie om een open glasvezelnetwerk aan te leggen dat toegankelijk is voor verschillende operatoren. Het tempo waaraan Fiberklaar de uitrol uitvoert, toont de ambitie die de netbeheerder heeft voor de aanleg van zijn netwerk. De netbeheerder wil zo tegen 2028 1,5 miljoen aansluitingen realiseren in Vlaanderen.  Fiberklaar werkt met volle kracht toe naar zijn doel: vandaag is het al actief in meer dan 80 gemeenten. In Antwerpen en Oost-Vlaanderen staan ze momenteel het verst. Daar is het actief in respectievelijk 38 en 26 gemeenten. 

 "Om onze ambitie van 1,5 miljoen aansluitingen te realiseren, gebruiken wij een eigen kapitaal van meer dan 2,5 miljard euro. De eindklant betaalt ons dus niets voor de aanleg van het netwerk. Enkel de operatoren die gebruik maken van het netwerk, sturen we een factuur voor de toegang”, verduidelijkt CEO Rik Missault. 

 Gratis aansluiting  
Fiberklaar biedt iedereen, die binnen het aansluitbare gebied valt, een gratis huisaansluiting aan. Dat is de aanleg van de kabel die van de straat tot in de woning loopt, en die dan wordt bevestigd in een fibercontactdoos. In ’t algemeen  worden de graafwerken in de straat na twee dagen afgerond. Daarna kunnen bewoners een installatie en activatie aanvragen voor internet via glasvezel bij een van de deelnemende operatoren, maar dat is zeker geen verplichting. Operatoren die vandaag hun diensten aanbieden zijn Proximus, Mobile Vikings, Multifiber, RapidXS en edpnet. 

 “Na de aanleg van glasvezel ben je niet verplicht om meteen over te stappen en een abonnement af te sluiten bij een deelnemende operator. Maar dan ligt het netwerk er wel tegen dat je die sprong wil maken. Je kan de aanleg van een glasvezelnetwerk eigenlijk vergelijken met de aanleg van laadpalen voor elektrische wagens. Je maakt er misschien nu nog geen gebruik van, maar tegen dat je klaar bent om de overstap te maken, is de laadpaal wel beschikbaar”, besluit CEO Rik Missault.  

 Wil je nagaan of Fiberklaar  ook langskomt in jouw gemeente. Doe de check op www.fiberklaar.be/nl/check-jouw-adres  
 

Bekijk alle nieuwsberichten