Nieuwsbericht

“Fiber is geen luxe, maar een noodzaak”

PFK_0079

De Belgische telecomsector is volop in beweging. Zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel wordt fors geïnvesteerd in nieuwe technologieën, zoals fiber en 5G. Rik Missault, CEO van netwerkbeheerder Fiberklaar, geeft tekst en uitleg over de uitrol van fiber in Vlaanderen. “Fiber is vandaag én de volgende 100 jaar dé technologie voor vast internet. Het is dus enorm belangrijk dat we iedereen meenemen in ons verhaal.” 

Waarom is de uitrol van fiber van zeer groot belang? 

We zitten als maatschappij in een digitale transformatie, die veel verder gaat dan louter communicatie en infrastructuur. Onze manier van werken, winkelen, bankieren, ontspannen, gezondheidszorg, … alles digitaliseert in sneltreinvaart. Als we de boot niet willen missen als maatschappij én economie, is het cruciaal dat we een communicatie-infrastructuur bouwen die deze digitale revolutie ten volle ondersteunt. De twee belangrijkste componenten van die communicatie-infrastructuur zijn een vast fibernetwerk en een mobiel 5G-netwerk.

“Het is niet fiber óf 5G: we hebben beide technologieën nodig om de digitale transformatie te doen slagen.” 

Die twee technologieën zijn ook complementair. Het is niet fiber óf 5G, we hebben beide technologieën nodig om de digitale transformatie te doen slagen. Fiber is dus géén luxe, maar een absolute noodzaak. Met Fiberklaar bouwen we dé digitale snelweg van Vlaanderen die klaar is voor het elk jaar stijgende volume aan dataverkeer. Fiber is vandaag én de volgende 100 jaar dé technologie voor vast internet.  

Waarom moeten zowel gezinnen als kleine bedrijven een aansluiting nemen op het netwerk van Fiberklaar? 

Alles digitaliseert: we werken steeds vaker van thuis, we kiezen voor videobellen in plaats van analoge telefonie, klassieke televisie wordt vervangen door streaming, online gaming boomt,… Dat zorgt ervoor dat het volume van het dataverkeer jaarlijks verdubbelt. De bestaande netwerken kunnen dit niet meer aan. We hebben fiber nodig om aan de vraag naar meer bandbreedte te kunnen voldoen. Het grote voordeel van fiber is dat de bandbreedte quasi onbeperkt is, omdat licht gebruikt wordt om data te transporteren over de glasvezel. De vertraging of ‘latency’ is ook een stuk kleiner, wat belangrijk is voor online gaming en video-toepassingen zoals Microsoft Teams. Fiber is ook stabieler. Bij kopernetwerken worden elektrische impulsen gebruikt om data over kabels te sturen. Bij glasvezel is dat licht en licht is ongevoelig voor storingen door andere kabels. Je kan 100 fiberkabels naast elkaar leggen, de ene kabel gaat de andere niet storen. Fiber is ook ongevoelig voor storingen van buitenaf, zoals blikseminslagen en bepaalde types straling (motoren, microgolf, …). Fiber is speciaal gemaakt voor datacommunicatie en is daardoor de enige toekomstgerichte technologie voor digitale communicatie. Daarnaast is fiber ook duurzaam: in Vlaanderen kunnen we 100 MW energie besparen door te kiezen voor fiber. Dat is een kleine gascentrale minder die we moeten bouwen voor de productie van elektriciteit. 

Hoe scoort België ten opzichte van de andere landen in Europa? 

Ons land heeft op het vlak van telecominfrastructuur jarenlang aan de kop gestaan in Europa, samen met de Scandinavische landen. We hebben in het verleden fors geïnvesteerd in onze koper- en coax-netwerken, ook al beseften we toen al dat deze netwerken niet ‘future-proof’ zijn. De afstanden in België zijn ook korter, wat ons in staat stelde om met die verouderde technologieën toch nog voldoende bandbreedte aan te bieden. Die investeringen in VDSL (koper) en Docsis (coax) hebben ervoor gezorgd dat we vandaag in Europa achterophinken op het vlak van fiber. Landen zoals Portugal, Spanje en Frankrijk hebben een dekkingsgraad van 80 tot 90%, net als de Scandinavische landen. België bengelt aan de staart met 23%.

“Als deze operatie afgelopen is, heeft Fiberklaar het beste netwerk van Vlaanderen.” 

Met Fiberklaar willen we onze achterstand in 7 jaar tijd wegwerken. En met succes, want we zijn vandaag de snelste groeier in Europa. 

Fiberklaar is iets meer dan 2 jaar actief. Hoever staat de uitrol vandaag? 

We hebben in die korte periode al een hele weg afgelegd. Fiberklaar is vandaag actief in meer dan 80 steden en gemeenten. We hebben al meer dan 2.200 km netwerk gerealiseerd. Ongeveer 240.000 woningen zijn vandaag potentieel aansluitbaar en elke maand komen er 25.000 woningen bij. We zitten nu op het groeiritme dat we de volgende zes jaar willen aanhouden. In de steden en gemeenten waar we vandaag actief zijn, geeft ongeveer 65% van de inwoners aan een aansluiting te willen op ons netwerk. We verwachten dat dit aantal op termijn nog zal stijgen naar 75 tot 80%, wat heel veel is.  

“Met Fiberklaar realiseren we dé digitale snelweg van Vlaanderen” 

 Ook als organisatie zijn we flink gegroeid. Fiberklaar is een pionier, we zijn de enige partij in Vlaanderen die de glasvezelkabel meteen tot in de woning brengt. Elke dag geven meer dan 100 enthousiaste Fiberklaarders het beste van zichzelf geven om onze maatschappelijk waardevolle taak tot een goed einde te brengen.  

Hoe ziet het Fiberklaar-netwerk eruit? 

We hebben bij Fiberklaar resoluut gekozen voor een ‘fiber to the home’-netwerk. Dat betekent dat we niet louter glasvezel in de straat leggen, maar de aansluiting proactief tegelijk ook gratis aanbieden bij alle inwoners zolang de werken in een stad of gemeente bezig zijn. Dat is strategisch belangrijk, omdat we later de aansluiting kunnen activeren zonder dat er opnieuw werken moeten gebeuren op het openbaar domein. We kunnen in de toekomst dus heel vlot mensen activeren. Deze manier van werken betekent voor ons nu een grotere investering, maar is op termijn goedkoper omdat de kosten voor ons om adressen te activeren later lager zijn. Iedere woning krijgt ook zijn eigen glasvezelkabel. Het dataverkeer van twee klanten of internetproviders komt dus nooit op dezelfde glasvezel terecht. Door te investeren in een netwerk van topkwaliteit met een zeer grote dekking zijn we overtuigd dat we het beste netwerk in Vlaanderen zullen hebben.  

Fluvius en Telenet willen via de joint venture Wyre ook investeren in glasvezel. Heeft dat gevolgen voor Fiberklaar? 

De plannen van Wyre hebben geen invloed op onze plannen. We gaan gewoon door. We verwachten dat de spelregels voor de uitrol voor alle partijen dezelfde zijn. We betreuren wel dat Wyre enkel actief zal zijn in gebieden waar fiber vandaag al wordt uitgerold, in plaats van oplossingen aan te reiken voor de landelijke gebieden in Vlaanderen, waar supersnel internet ontbreekt. Eén fibernetwerk volstaat trouwens om gans Vlaanderen te bedienen. Twee netwerken maakt alles veel duurder. Met één open netwerk kan je op dezelfde kabel eenvoudig switchen tussen providers en op elk moment het aanbod kiezen dat het beste aan jouw noden voldoet. 

Bekijk alle nieuwsberichten