Opinie

Interview | Rik Missault: “Fiber is geen luxe, maar een absolute noodzaak”

14 juni 2023
Interview | Rik Missault: “Fiber is geen luxe, maar een absolute noodzaak”

 

De Belgische telecomsector is volop in beweging, met forse investeringen in nieuwe technologieën als fiber en 5G. Rik Missault, CEO van netwerkbeheerder Fiberklaar, geeft tekst en uitleg over de uitrol van fiber in Vlaanderen. “Fiber is vandaag én de volgende 100 jaar dé technologie voor vast internet. Het is dus enorm belangrijk dat we iedereen meenemen in ons verhaal.”

Waarom is de uitrol van fiber van zeer groot belang? 

We zitten als maatschappij in een digitale transformatie. Die gaat veel verder dan louter communicatie en infrastructuur. Onze manier van werken, winkelen, bankieren, ontspannen, gezondheidszorg, … alles digitaliseert in sneltreinvaart. Willen we de boot niet missen als maatschappij én economie? Dan moeten we een communicatie-infrastructuur bouwen die die revolutie ondersteunt. Met als twee belangrijkste componenten een vast fibernetwerk en een mobiel 5G-netwerk. 

Het is niet fiber óf 5G: we hebben beide technologieën nodig om de digitale transformatie te doen slagen.

Rik Missault, CEO Fiberklaar

Die twee technologieën zijn ook complementair. Het is niet fiber óf 5G, we hebben beide nodig om de digitale transformatie te doen slagen. Fiber is dus geen luxe, maar een absolute noodzaak. Met Fiberklaar bouwen we de digitale snelweg van Vlaanderen, die klaar is voor het jaarlijks stijgende volume aan dataverkeer. Fiber is vandaag en de volgende 100 jaar dé technologie voor vast internet.

Waarom moeten zowel gezinnen als kleine bedrijven zich aansluiten op het fibernetwerk? 

Alles digitaliseert: we werken steeds vaker van thuis, we kiezen voor videobellen in plaats van analoge telefonie, klassieke televisie wordt vervangen door streaming, online gaming boomt, … Dat zorgt ervoor dat het volume van het dataverkeer tussen 2021 en 2022 met 8% is toegenomen. We hebben fiber nodig om aan de vraag naar meer bandbreedte te kunnen voldoen.

Het grote voordeel van fiber is dat de bandbreedte quasi onbeperkt is, omdat we data transporteren over de glasvezel via lichttechnologie. De vertraging of ‘latency’ is ook een stuk kleiner, wat belangrijk is voor online gaming en video-toepassingen zoals Microsoft Teams.  

Fiber is stabiel. Kopernetwerken werken met elektrische impulsen om data over kabels te sturen. Bij glasvezel is dat licht: dat is ongevoelig voor storingen door andere kabels. Je kan zonder problemen 100 fiberkabels naast elkaar leggen. En fiber is ongevoelig voor storingen van buitenaf, zoals blikseminslagen en bepaalde types straling (motoren, microgolf, …).

Fiber is speciaal gemaakt voor datacommunicatie en is daardoor de enige toekomstgerichte technologie voor digitale communicatie.  

Rik Missault, CEO Fiberklaar

Het grote voordeel van fiber is dat de bandbreedte quasi onbeperkt is.

Rik Missault, CEO Fiberklaar

Hoe scoort België ten opzichte van de andere landen in Europa?  

Ons land stond op het vlak van telecominfrastructuur jarenlang aan de kop in Europa, samen met de Scandinavische landen. Vandaag hinkt België, ten opzichte van de rest van Europa, achterop op het vlak van fiber. Landen zoals Portugal, Spanje en Frankrijk hebben een dekkingsgraad van 80 tot 90%, net als de Scandinavische landen. België bengelt aan de staart met 23%. Met Fiberklaar willen we terug in dat koppeloton komen. En met succes, want we zijn vandaag de snelste groeier in Europa.

Fiberklaar is iets meer dan 2 jaar actief. Hoever staat de uitrol vandaag?  

We hebben in die korte periode al een hele weg afgelegd. Fiberklaar is vandaag actief in meer dan 90 steden en gemeenten. We legden al meer dan 2.200 km netwerk aan. Ongeveer 240.000 woningen zijn vandaag potentieel aansluitbaar en elke maand komen er 25.000 woningen bij. We zitten nu op het groeiritme dat we de volgende zes jaar willen aanhouden. In de steden en gemeenten waar we vandaag actief zijn, geeft ongeveer 65% van de inwoners aan een aansluiting te willen op ons netwerk. We verwachten dat dit aantal op termijn nog zal stijgen naar 75 tot 80%, wat heel veel is.

Ook als organisatie zijn we flink gegroeid. Elke dag geven meer dan 100 enthousiaste Fiberklaarders het beste van zichzelf geven om onze maatschappelijk waardevolle taak tot een goed einde te brengen. Op het terrein zijn meer dan 2.000 mensen actief om het Fiberklaarnetwerk uit te rollen.

We zijn actief in meer dan 90 steden en gemeenten. Elke maand maken we 25.000 woningen Fiberklaar.

Rik Missault, CEO Fiberklaar

Hoe ziet het Fiberklaarnetwerk eruit?  

We kozen bij Fiberklaar resoluut voor een ‘fiber to the home’-netwerk. Dat betekent dat we niet alleen glasvezel in de straat leggen, maar de aansluiting tegelijk ook gratis aanbieden bij alle inwoners – zolang de werken bezig zijn. Dat is strategisch belangrijk, omdat we later de aansluiting kunnen activeren zonder dat er opnieuw werken moeten gebeuren op het openbaar domein.  

Dat betekent voor ons nu een grotere investering, maar is op termijn goedkoper omdat de activeringskosten later lager zijn. Elke woning krijgt ook zijn eigen glasvezelkabel, vanaf de wijkcentrale. Het dataverkeer van twee klanten of internetproviders komt dus nooit op dezelfde glasvezel terecht. Door te investeren in een netwerk van topkwaliteit met een zeer grote dekking, zijn we ervan overtuigd dat we het beste netwerk in Vlaanderen zullen hebben.   

Wie is Rik Missault?

  • Huidige functie: Sinds 25 maart 2021 CEO van Fiberklaar
  • Opleiding: Burgerlijk Ingenieur Elektronica & MBA
  • Achtergrond: Uitgebreide ervaring in de telecom- en bouwsectoren bij bedrijven als Alcatel, Enfinity, Matexi en ION.